Valgkommisjonen: Separatister i Catalonia sikrer seg flertall

Valgdeltakelsen i Catalonia ligger an til å bli rekordhøy. Regionen er sterkt splittet når det gjelder en eventuell løsrivelse fra Spania. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix
Valgdeltakelsen i Catalonia ligger an til å bli rekordhøy. Regionen er sterkt splittet når det gjelder en eventuell løsrivelse fra Spania. Foto: Santi Palacios / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre katalanske partiene som ønsker løsrivelse fra Spania, har sikret seg flertall i regionforsamlingen, opplyser valgkommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det åpner døra for en ny regional regjering ledet av den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont, som nå befinner seg i Belgia for å slippe å bli pågrepet.

Når 93 prosent av stemmene er talt opp, viser resultatet at de tre separatistpartiene får 70 av de 135 plassene i Catalonias regionforsamling, to færre enn de fikk ved forrige valg. Dermed beholder de flertallet som de hadde før forsamlingen ble oppløst av Spanias regjering i oktober.

Seier til høyreparti

Samtidig er det høyrepartiet Ciudadanos, som er imot uavhengighet og alliert med det spanske regjeringspartiet, som blir største parti med 25 prosent av stemmene og 35 plasser i regionforsamlingen. Partiet har aldri tidligere gjort det så bra i Catalonia, og avisen La Vanguardia kaller det «en historisk triumf».

Men det vil bli vanskelig for partiet å finne samarbeidspartnere til å danne en ny regional regjering ettersom det er stor politisk avstand til de andre partiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet gjenspeiler den store splittelsen i den katalanske befolkningen i spørsmålet om uavhengighet.

Mye på spill

Separatistenes flertall er det et stort nederlag for Spanias statsminister Mariano Rajoy, som oppløste regionforsamlingen og utlyste nyvalg i håp om at katalanerne ville stemme fram partier som vil at regionen skal forbli en del av Spania.

Det ligger an til rekordhøy valgdeltakelse. Ifølge offisielle tall hadde nesten 70 prosent av velgerne stemt to timer før valglokalene stengte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På forhånd har meningsmålinger tydet på dødt løp mellom partier som ønsker løsrivelse fra Spania, og partier som vil at Catalonia fortsatt skal være en spansk region.

Stor interesse

Valget følges nøye også i andre land ettersom det vil vise om støtten til separatistene har økt eller minsket etter at regjeringen i Madrid satte hardt mot hardt som følge av separatistpartienes forsøk på å bruke det politiske systemet til å løsrive seg fra Spania.

Nyvalget ble utlyst av den spanske regjeringen etter en omstridt uavhengighetserklæring i regionforsamlingen. Erklæringen førte også til at regjeringen i Madrid oppløste regionforsamlingen og avsatte den regionale presidenten Carles Puigdemont og hans regjering,