Ryanair-julestreik avverges trolig fordi selskapet åpner for fagforeninger

Ryanair forsøker å hindre at selskapet blir rammet av streik rett før jul. Her et bilde fra Rygge sivile lufthavn utenfor Moss i oktober 2016. Flyplassen ble lagt ned etter at Ryanair ikke lenger ville bruke Rygge som base på grunn av flyavgiften. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ryanair forsøker å hindre at selskapet blir rammet av streik rett før jul. Her et bilde fra Rygge sivile lufthavn utenfor Moss i oktober 2016. Flyplassen ble lagt ned etter at Ryanair ikke lenger ville bruke Rygge som base på grunn av flyavgiften. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ryanair har for første gang i sin historie åpnet for å anerkjenne fagforeninger. Flygernes varslede julestreik blir dermed trolig avlyst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å anerkjenne fagforeninger vil være en betydelig endring for Ryanair. Men vi har levert radikale endringer før, sier Ryanairs toppsjef Michael O'Leary i en uttalelse fredag.

– Juleflygninger er svært viktige for våre kunder, og vi ønsker å fjerne enhver tvil og bekymring for at de kan bli stanset av en flygerstreik, framholdt Ryanair-sjefen.

Han tilbyr samtaler med representanter for flygerforbund i Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania og Portugal, og håper dette vil mildne streikeklare flygere.

Varslet historisk streik

Det irske lavprisselskapet er kjent for ikke å anerkjenne fagorganisasjoner som forhandlingsmotpart, noe som innebærer at selskapets ansatte ikke omfattes av tariffavtaler som er vanlig i andre flyselskaper. Mange av Ryanair-flygerne har opprettet enkeltmannsforetak.

Ryanair-flygere med base i Italia hadde varslet en fire timers streik mellom klokken 13 og 17 fredag, og flygere i flere andre land var ventet å følge opp med aksjoner neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang i Ryanairs historie at selskapet har risikert streik i flere europeiske land.

Avlyser

Men fredag formiddag kunngjorde Italias største fagforening for flygere, ANPAC, at streiken blant deres Ryanair-flygere i Italia skulle avlyses.

Fagforeningen begrunner beslutningen med at Ryanairs ledelse har åpnet for å anerkjenne fagforeninger.

– Ledelsens utspill er et svært viktig første skritt, heter det i en uttalelse fra Associazione Nazionale Professionale Aviazione Civile (ANPAC).

Men en annen fagforening for besetningsmedlemmer, Fit-Cisl, uttaler at den kommer til å gjennomføre fredagens varslede streik fordi den på nåværende tidspunkt ikke har fått tilbud om anerkjennelse fra Ryanair.