Jørn Andersen er «Pyongyangs Mourinho»

Video: Her mottas Jørn Andersen som en helt av nordkoreanske fans.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jørn Andersen får oppmerksomhet for sin jobb som Nord-Koreas landslagssjef. I et stort intervju med nyhetsbyrået AFP presenteres han som «Pyongyangs Mourinho».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

José Mourinho er kjent for å bo på et luksushotell i Manchester, men det er ingenting mot Jørn Andersen. Han har en suite i Pyongyang», skriver byråets medarbeider som har intervjuet Andersen i Tokyo under det østasiatiske mesterskapet.

– Pyongyang er en svært rolig by. Den er veldig ren, og det er ingen kriminalitet. Jeg bor i en hotellsuite med min kone, og jeg lever i Pyongyang akkurat som jeg gjør i Europa, sier 54-åringen.

– Jeg tror de negative oppfatningene av hvordan livet er der kommer utenfra.

Østfoldingen som i sin aktive karriere ble målkonge både i norsk eliteserie og tysk Bundesliga har vært trener for klubblag i Sveits, Tyskland, Hellas og Østerrike. Han er gullklokkemann for Norges landslag, men siden 1993 har han vært tysk statsborger.

Jørn Andersen leder treningen med det nordkoreanske landslaget i Japan 7. desember. Foto: Toru Hanai / Reuters
Jørn Andersen leder treningen med det nordkoreanske landslaget i Japan 7. desember. Foto: Toru Hanai / Reuters


Overrasket

Han ble overrasket selv da han i mai i fjor fikk tilbud om å bli Nord-Koreas første utenlandske landslagssjef på over et kvart århundre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da tilbudet kom, syntes jeg det var litt merkelig, men nå er jeg veldig fornøyd med at jeg takket ja, sier han.

– Spillerne er hyggelige, de jobber hardt og er alltid motivert for å trene. I Europa har jeg opplevd at spillerne sier «trener, jeg er sliten, jeg vil ikke jobbe i dag». Her er spillerne aldri slitne. De vil alltid jobbe og lære.

Nord-Korea møter Kina i siste kamp i det østasiatiske mesterskapet, etter å ha tapt 0-1 for både Japan og Sør-Korea. Laget er omgitt av strenge sikkerhetstiltak på grunn av den spente politiske situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brobygger

Tross ordkrigen mellom Nord-Korea og USA har Jørn Andersen et avslappet forhold til å jobbe i landet.

– Jeg vil ikke si for mye om det, for jobben min er fotballtrener, men jeg mener at sport kan bygge bro mellom ulike land, sier han.

– Nord-Korea bruker penger på sport. Spillerne bor i et stort treningssenter i Pyongyang. Jeg har to treninger med dem hver dag. Det er som å jobbe med et klubblag. Bare i helgene reiser de til klubbene for å få kamptrening. Det er nok det eneste land i verden hvor landslagssjefen kan jobbe på den måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger ikke skjul på at det er utfordringer.

– Det vanskeligste er at jeg er alene her. Jeg har ingen assistent, ingen å diskutere med. Og så er spillerne koreanske, jeg europeisk. Vi tenker ikke alltid på samme måte, men jeg begynner å bli vant til det. Jeg må lytte til dem og ikke bestemme alt selv, sier han.

Ingen Kim-råd

Nord-Koreas tidligere landslagssjefer ga ofte æren for seirer til angivelige geniale taktiske råd fra landets leder. Andersen sier at Kim Jong-un aldri har gitt ham et eneste råd.

Manglende innblanding er nok blant årsakene til at Andersen tror Nord-Koreas landslag har en lys framtid.

– Sjansen til å kvalifisere seg for VM i Qatar i 2022 er veldig stor. Om de fortsetter å utvikle seg slik de har gjort under meg, mener jeg de vil være blant de fire eller fem beste lagene i Asia, sier han.

– Laget har tatt store steg, og det er en positiv følelse med tanke på framtiden.