Aktoratet vil ha fellende dom i FIFA-rettssaken

Juan Angel Napout er en av tre tiltalte tidligere fotballtopper i korrupsjonsrettssaken i New York. Her ankommer han retten med sin familie før onsdagens prosedyrer. Foto: Seth Wenig, AP / NTB scanpix
Juan Angel Napout er en av tre tiltalte tidligere fotballtopper i korrupsjonsrettssaken i New York. Her ankommer han retten med sin familie før onsdagens prosedyrer. Foto: Seth Wenig, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktoratet i rettssaken mot tre tidligere FIFA-topper ba onsdag om at de dømmes på alle punkter som følge av «overveldende» beviser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De tre tiltalte trodde bestikkelsene ville vare evig, men slik ble det ikke, sa Kristin Mace under sin prosedyre i retten i Brooklyn.

Det skjedde dagen etter at de tre tiltalte avslo siste anledning til å innta vitneboksen.

– De ble tatt, og nå er det på tide at de holdes til ansvar. Bevisene er overveldende, sa Mace.

Store summer

De tiltalte er José Maria Marin (tidligere president i Brasils fotballforbund), Juan Angel Napout (tidligere president i Paraguays fotballforbund) og Manuel Burga (tidligere president i Perus fotballforbund). Alle har hatt internasjonale verv, og de er tiltalt for å ha tatt imot bestikkelser fra firmaer i bytte for hjelp med rettigheter.

Aktor holdt opp et bilde av de tre med talle på summene de skal ha mottatt i bestikkelser i årene 2010 til 2016: Naput 10,5 millioner dollar, Marin 6,55 millioner dollar og Burga 4,4 millioner dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarerne mener tvert imot at aktoratet ikke har greid å bevise skyld, og at de tre må frikjennes.

Overmodig?

Napouts advokat John Pappalardo sa seg enig i at amerikanske myndigheter har avslørt omfattende korrupsjon i internasjonal fotball, men hevdet at man i retten har fått bevis for skylden ikke til de tiltalte, men til påtalemyndighetens vitner.

– De ble overmodige i sin etterforskning og stolte for mye på dem som ville samarbeide, sa han.

Mace tegnet på sin side et bilde av et marked for rettighetssalg der bestikkelser var dagens orden.

– For å få en avtale, måtte de betale, sa hun,

Troverdighet

Saken er bygget på vitnemål fra markedsfolk som selv har erklært seg skyldig i korrupsjon, og som for å få lavere straff har gått med på å samarbeide med myndighetene.

Deres troverdighet vil bli avgjørende i saken mot de tre første som stilles for retten i FIFA-korrupsjonsskandalen.

Det er meningen at prosedyrene skal avsluttes torsdag.