Trump: – Stoltenberg er min største fan

I en tale i Florida i natt sa Donald Trump at Nato-leder Jens Stoltenberg er hans største fan.
I en tale i Florida i natt sa Donald Trump at Nato-leder Jens Stoltenberg er hans største fan. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et massemøte i Florida uttalte Donald Trump at NATO-sjef Jens Stoltenberg nå er hans største fan «i hele verden» fordi betalingene til forsvarsalliansen har økt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump holdt sitt møte i Pensacola, nær grensen mellom delstatene Florida og Alabama.

– Den siste tiden har Stoltenberg, som er sjefen i Nato, og min største fan i hele verden, ikke kunnet få noen til å betale Nato, sa Trump natt til lørdag.

Presidenten viste til at NATO skal ha fått inn flere milliarder dollar etter at han anklaget NATO-land for å skylde penger.

– 23 av 28 land betaler ikke det de skal, tordnet Trump i mai.

Planen er at hver alliert legge fram en nasjonal plan for pengebruken.

I planene skal de allierte vise hva de har tenkt å gjøre for å nå NATOs mål, som er å bevege seg mot å bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

Hele 23 av NATOs 28 medlemsland har ikke nådd alliansens mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, påpekte Trump i mai. Hadde alle brukt 2 prosent av BNP i 2016, ville det ha gitt alliansen 119 milliarder dollar mer til forsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har de siste åtte årene brukt mer på forsvar enn alle andre NATO-land til sammen.

SE VIDEO: – Trump mener NATO må rette søkelys mot innvandring

– Nikkedukke

I tillegg til å snakke om NATO, ba Donald Trump velgerne i nabostaten stemme på overgrepsanklagede Roy Moore.

– Vi har ikke råd, landets fremtid har ikke råd, til å tape denne senatsplassen, sa Trump med henvisning til at republikanernes flertall i Senatet er på 52 mot 48 representanter.

– Det siste vi trenger er en liberal Demokrat i Senatet, hvor vi allerede har så liten margin, skrev han på Twitter tidligere på dagen, med henvisning til Moores motkandidat Doug Jones.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en gjennomført nikkedukke. Det er noe alle vet, sa Trump, som mener Jones er «fullstendig kontrollert» av Demokratenes parlamentariske ledere Nancy Pelosi og Chuck Schumer.

I Roy Moore ser Trump derimot en kandidat han ønsker å ha med seg i Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi trenger noen i Senatet som vil stemme for å gjenreise Amerikas storhet, noe som innebærer en tøff holdning når det gjelder kriminalitet, grenser og innvandring, sa Trump.

Den siste tiden har en rekke kvinner beskyldt 70 år gamle Moore for seksuell trakassering og upassende oppførsel overfor dem. Påstandene inkluderer overgrep mot to tenåringsjenter mens Moore selv var i 30-årene. Moore avviser anklagene.

Les også: Stoltenberg nekter for å ha snakket nedlatende om Trump

Florida – nær Alabama

Mens Det hvite hus hele tiden har påpekt at arrangementet var et valgmøte for Trump i Florida, har mange merket seg nærheten til Alabama. Det har ført til spekulasjoner om at han ønsker å gi Moores valgkamp et løft, men uten å reise til Alabama selv.

– Dette handler ikke om at han ikke er i Alabama, men at han er i Pensacola, som er et Trump-område. Det ligger i en delstat der han vant klart i valget i fjor. Han besøker Florida fra tid til annen. Det er en viktig delstat, sier talsmann Raj Shah i Det hvite hus.

Shah sier presidenten har gjort det klart at anklagene mot Moore er «foruroligende og bekymringsfulle» og må tas alvorlig. Samtidig sier han at det også må tas hensyn til at Moore hele tiden har bedyret sin uskyld.

Se videoen som har ført til spekulasjoner om Trumps helse: