Forestående Trump-beslutning om USAs ambassade i Israel

USA-president Donald Trump skal ha ringt Mahmoud Abbas tirsdag ettermiddag, og skal etter planen ringe Israels Benjamin Netanyahu og Jordans konge senere på dagen. Onsdag ventes det at han avklarer hvorvidt USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix
USA-president Donald Trump skal ha ringt Mahmoud Abbas tirsdag ettermiddag, og skal etter planen ringe Israels Benjamin Netanyahu og Jordans konge senere på dagen. Onsdag ventes det at han avklarer hvorvidt USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump vil onsdag offentliggjøre beslutningen om mulig amerikansk ambassade i Jerusalem. Spekulasjonene om ambassaden har skapt sterke reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske presidenten ringte tirsdag til Den palestinske selvstyremyndighetens president Mahmoud Abbas. I samtalen informerte han om «sin intensjon om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv i Israel til Jerusalem», heter det i en uttalelse fra Ramallah.

Trump ringte også til Jordans kong Abdullah. Kongehuset i Amman opplyser til nyhetsbyrået AFP at også han fikk beskjed av presidenten om at ambassaden skal flyttes til Jerusalem.

Amerikanske tjenestemenn sier Trump trolig kommer til å vente med å flytte ambassaden med en gang. I stedet vil han kunne nøye seg med å gjenta at han har planer om å flytte ambassaden, eller han kan gå så langt som til å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, ifølge kildene.

Onsdag vil presidenten offentliggjøre sin endelige beslutning. Palestinerne har varslet at de vil protestere mot en flytting av ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke reaksjoner

Spekulasjonene om amerikansk ambassade i Jerusalem har skapt sterke reaksjoner blant arabiske ledere.

– Det vil bringe sinnene i kok, sa kong Salman på saudiarabisk TV.

Abbas advarte Trump om de farlige konsekvensene en slik beslutning har for fredsprosessen, sikkerheten og stabiliteten i regionen og i verden for øvrig, opplyste hans kontor tirsdag ettermiddag.

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en TV-sendt tale til sitt eget parti tirsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre advarte han advarte om at Tyrkia kan «gå så langt» som å kutte alle bånd til Israel.

Saudi-Arabia uttrykker sin «dypeste bekymring» over at Trump kan komme til å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel.

– Dette vil få alvorlige konsekvenser og vil føre til ytterligere komplikasjoner i konflikten mellom Palestina og Israel. Det vil også forhindre de pågående forsøkene på å få liv i fredsprosessen der, heter det i en saudiarabisk uttalelse tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Okkupasjon

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og har senere annektert området og gjort krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», til protester fra palestinerne og resten av verden. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekking.

Donald Trump har siden valgkampen snakket om å flytte ambassaden, men en avgjørelse har uteblitt. Nå ser det ut til at presidenten trosser advarsler fra sitt eget utenriksdepartement, i tillegg til blant andre EU og nære allierte i Midtøsten.

Brutt valgløfte

Presidenten skal ifølge Det hvite hus tirsdag også kontakte Israels statsminister Benjamin Netanyahu før han kunngjør sitt Jerusalem-ståsted.

Trump undertegnet i juni en ny utsettelse av Kongressens vedtak fra 1995 om at USAs Israel-ambassade skal ligge i Jerusalem.

Samtlige presidenter har siden vedtaket ble fattet undertegnet tilsvarende utsettelser hvert halvår, noe Trump i valgkampen lovet at han ikke aktet å gjøre.

Presidentens utenriksminister Rex Tillerson er blant dem som har erkjent at en ambassadeflytting kan få alvorlige følger for USAs forhold til muslimske land.