Nordisk språkpris til Ikea

Ingvar Kamprad og hans Ikea får Nordens språkpris 2017. Foto: Alan Diaz / AP / NTB scanpix
Ingvar Kamprad og hans Ikea får Nordens språkpris 2017. Foto: Alan Diaz / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvar Kamprad og hans Ikea får Nordens språkpris 2017 for sitt bidrag til å gjøre nordiske ord og uttrykk og nordisk kultur kjent ute i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin begrunnelse trekker juryen fram at konsernet har bidratt til at folk både i og utenfor Norden har åpnet øynene for nordisk språk og kultur.

«På samtlige Ikea-varehus serveres i dag skandinaviske spesialiteter i restauranten, skilt med «Tack» og «Hej då» møter kundene, og møbelnavnene oversettes ikke. Dermed lærer også vi i Norden at det heter lingon, godis og glass, sovdags, tupplur og gäspa på svensk», heter det.

– Jeg er svært takknemlig for at Foreningen Norden tildeler meg en så prestisjetung pris. På Ikea legger vi alltid stor vekt på å markedsføre det unike ved skandinavisk kultur og våre skandinaviske verdier. Og siden jeg har slitt med dysleksi hele livet, forstår jeg godt hvor viktig språk er, kanskje bedre enn de fleste, sier Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad.

Prisen deles ut mandag kveld på Abbediengen Hovedgård i Oslo. Administrerende direktør Clare Rodgers i Ikea Norge skal ta imot prisen, som deles ut av næringsminister Monica Mæland (H).