Houthi-opprørerne hevder å ha drept Saleh i Jemen

NB! Sterke bilder: Video på sosiale medier viser angivelig liket av eks-president Ali Abdullah Saleh.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh er drept, hevder Houthi-opprørerne som Saleh brøt med for få dager siden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag var det harde flyangrep i Jemens hovedstad Sana, rettet mot mål ved flyplassen og ved innenriksdepartementet i Sana.

Samtidig med flyangrepene fortsatte kampene mellom houthiene og militssoldater som støtter landets tidligere president Ali Abdullah Saleh.

– Ingen er for tiden trygge i Sana, forteller Suze van Meegen, som jobber for Flyktninghjelpen i Sana.

Innesperret

Alt hjelpearbeid har nå stanset opp, fordi hjelpearbeidere ikke tar sjansen på å forlate hjemmet sitt.

– Jeg kan høre kraftig bombing utenfor nå og vet at den er for upresis og for omfattende til å garantere at noen av oss er trygge, sier hun.

Robert Martini, som leder arbeidet til Det internasjonale Røde Kors (ICRC) i Jemen, tør heller ikke gå ut.

– Massive kamper i byen, med tungt artilleri og flyangrep. Jemenittene er innesperret i hjemmet sitt, for redde til å gå ut. Det er redusert tilgang på vann, helsetjenester, mat og brensel, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprer seg

Øyenvitner forteller at kampene mandag spredte seg til områder utenfor hovedstaden, som Houthi-opprørere tok kontroll over i september 2014.

I Sanhan, Salehs hjemlandsby som ligger rett sør for Sana, ble det meldt om harde kamper natt til mandag.

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er minst 125 mennesker drept og nærmere 240 såret siden kampene i og rundt Sana brøt ut i forrige uke.

Saudi-Arabia advarte mandag sivilbefolkningen mot å oppholde seg i Houthi-kontrollerte områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Koalisjonen ber sivile om å evakuere områder nær stillinger som kontrolleres av houthiene, heter det i en kunngjøring som ble lest opp av TV-stasjonen Al-Ekhbariya i Saudi-Arabia.

Saleh drept?

Saleh kunngjorde lørdag at han er villig til å forhandle med Saudi-Arabia, som gikk til krig mot houthiene i mars 2015 for å gjeninnsette sin allierte Abed Rabbo Mansour Hadi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadi var tidligere visepresident og overtok som president etter at Saleh ble tvunget til å gå av etter omfattende opptøyer under «den arabiske våren» i 2011.

Houthi-opprørerne svarte mandag med å storme Salehs hus i Haddah-bydelen vest i Sana, sprenge det og legge det i ruiner.

Houthi-kontrollerte medier meldte kort tid etter at Saleh var drept, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Tilbyr amnesti

Hadi og deler av den gamle regjeringshæren har base i havnebyen Aden, men i forrige måned ble det kjent at presidenten selv, sønnene hans og flere statsråder og militære ledere siden februar har sittet i husarrest i Saudi-Arabia.

Da presidenten i august troppet opp på flyplassen i Riyadh, i spissen for et følge av ledere fra Jemen, ble de nektet adgang og bortvist.

Bakgrunnen for husarresten skal være at Hadi har røket uklar med De forente arabiske emirater, som deltar i den saudiledede koalisjonen og har styrker på bakken sør i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ga Hadi imidlertid lyd fra seg igjen og lovet amnesti til dem som bryter båndene til houthiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
FN-sjef António Guterres ber om fullstendig våpenhvile i Jemen og ber om at blokaden mot landet oppheves. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
FN-sjef António Guterres ber om fullstendig våpenhvile i Jemen og ber om at blokaden mot landet oppheves. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Krever stans

FNs generalsekretær António Guterres har gått hardt ut mot Saudi-Arabia og har omtalt krigen som «tåpelig».

Søndag ba han «alle parter stanse alle angrep i luften og på bakken».

– Ambulanser og medisinsk personell kommer ikke fram til de sårede, og folk kan ikke gå ut for å kjøpe mat og andre nødvendigheter. Hjelpearbeidere får ikke reise inn med livsnødvendig hjelp på et tidspunkt når millioner i Jemen er avhengige av hjelp for å overleve, sa talsmannen Stephane Dujarric.

Lederen for FNs hjelpearbeid i landet, Jamie McGoldrick er også dypt bekymret over utviklingen.

– Foreløpige rapporter tyder på at dusinvis er drept og hundrevis er såret i kampene. Mange sivile er fanget i hjemmet sitt. Alle parter i krigen må etterleve internasjonal humanitær lov, beskytte sivilbefolkningen og respektere den sivile infrastrukturen. Jeg ber partene stanse volden, tvitrer han.

(©NTB)