Meny

Japans keiser abdiserer 30. april 2019

Japans keiser Akihito vil være 85 år når han abdiserer 30. april 2019. Foto: Shizuo Kambayashi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på 200 år vil en japansk keiser abdisere. Det skjer 30. april 2019 når keiser Akihito takker for seg, bekrefter statsminister Shinzo Abe.

Akihito vil være 85 år når han abdiserer. Keiseren har slitt med helseproblemer de siste årene.

I juni godkjente parlamentet i Japan en engangsregel som åpner for abdikasjon innen tre år, kun for Akihito.

I oktober skrev japanske medier at keiseren ville abdisere i mars og kronprinsen tiltre 1. april, men nå bekrefter Abe at Akihitos eldste sønn, 57 år gamle kronprins Naruhito, vil tiltre som keiser 1. mai 2019.

Sjokkerte

Akihito sjokkerte innbyggerne i landet i fjor da han signaliserte at han ønsket å tre tilbake etter nesten 30 år som monark i landet. Keiseren har blitt behandlet for prostatakreft og har vært gjennom en hjerteoperasjon, og det er hans helseproblemer og alder som er bakgrunnen for hans ønske om å tre tilbake.

Den populære keiserens ønske viste seg å bli en utfordring, ettersom det ikke fantes en lov i Japan som regulerer hvordan en keiser trekker seg tilbake. Det er blitt regnet som en jobb for livet.

Kronprins Naruhito lover å gi alt i når han overtar som keiser etter sin far.

– Jeg ønsker å legge hjerte og sjel i hver eneste plikt, inkludert offentlige oppgaver jeg allerede har overtatt fra keiseren, sa 57-åringen under et besøk i Danmark i juni i år.

Syrlig kritikk

Kronprins Naruhito har tidligere kommet med syrlig kritikk av monarkiet i hjemlandet, noe som er ganske enestående og oppsiktsvekkende i det japanske samfunnet.

Naruhito har blant annet hevdet at konas årelange, stressrelaterte sykdommer skyldes de rigide reglene som hoffet er styrt av.

Naruhito har i likhet med sin far understreket at Japan ikke må feie under teppet den militarismen som landet sto for i regionen i starten på 1900-tallet, samt landets rolle under andre verdenskrig.

(©NTB)

Populært