Bak dette piggtrådgjerdet bodde familien Josef

Leiren.
Leiren. Foto: Foto: Archives Générales du Royaume

Under andre verdenskrig satt 13 norske «sigøynere» i interneringsleirer i Frankrike. Dette er deres historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Stå opp der inne! Dere har én time på å samle sakene deres. Ikke pakk for mye, ta med et par tepper og sengetøy, men ikke kjøkkenservise.»

Slik ble to norske romfamilier vekket klokka 6 en morgen i slutten av november 1940. Vaktene hamret på dørene til husvognene deres i leiren Darnétal i Normandie. Mannen som forteller dette, var der selv. Han het Frans Josef og var født i Bergen.

De tyske okkupasjonsmyndighetene hadde 4. oktober bestemt at alle såkalte «nomader» i den okkuperte sonen av Frankrike skulle interneres. I løpet av oktober og november var 184 «nomader» blitt samlet i Darnétal. De bodde i husvognene sine og betalte og lagde sin egen mat. Gendarmeriet patruljerte leiren og sørget for at ingen rømte, men vaktholdet var begrenset. Nå skulle romfolkene fraktes videre.

Deres historie gjengis i boka «Et uønsket folk», skrevet av historikere ved HL-senteret – Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo, som ble lansert tirsdag i forrige uke. Historikerne har besøkt lokale arkiver i Frankrike for å finne ut hvor mange norske rom som ble internert og lete etter opplysninger om leirene.

Et ukjent dødsfall

– Det eneste vi visste, var at noen norske rom hadde sittet i noen franske leirer, sier Carl Emil Vogt, som er en av forfatterne.

I tillegg har de brukt intervjuer med Frans Josef fra boka «En for hverandre. Sigøynerne Milos Karoli og Frans Josef forteller» fra 1978 av Peder Skogaas og Kåre Lilleholt.

Historikerne har kunnet slå fast at elleve norske rom ble internert i franske leirer høsten 1940. Det ble født to barn i fangenskap, og ett barn døde, slik at de var tolv da de ble løslatt tre år senere.

At Karl Josef døde 11. august 1943, bare noen dager før han skulle ha fylt 17 år, har ikke vært kjent. Forskernes innsats har dermed ført til at antallet bekreftede dødsfall blant norske rom i leirer under andre verdenskrig har økt til 63. Alle de andre dødsfallene fant sted i Auschwitz, hvor 62 av de 66 norske romfolkene som ble internert, døde.

Dika Jeanne var født i Hammerfest i 1898. Bildet er tatt rundt 1930. Foto: Archives Générales du Royaume
Dika Jeanne var født i Hammerfest i 1898. Bildet er tatt rundt 1930. Foto: Archives Générales du Royaume

– Dødsraten var ikke så høy i de franske leirene som i Auschwitz. De som døde i Frankrike, var i stor grad spedbarn. Det var helt andre forhold enn i Auschwitz, og de franske leirene var ikke utryddelsesleirer, men interneringsleirer.

Mangelen på oppmerksomhet de franske leirene har fått i Norge, skyldes nok at forholdene i Auschwitz var så ekstreme, mener Vogt.

– Men det var tøffe og brutale forhold også i disse interneringsleirene, og de lignet konsentrasjonsleire, med appell om morgenen og piggtrådgjerder.

«Sigøynerparagrafen»

De norske romfolkene som ble stuet sammen i kuvognene bort fra Darnétal, var statsløse. De var blitt fratatt statsborgerskapet i hjemlandet. I årene forut for interneringen hadde norske rom vært kasteballer i et internasjonalt spill om å bli kvitt det som kaltes «sigøynerplagen».

Norge hadde iherdig forsøkt å få norske rom ut av landet og stenge grensen. I 1927 vedtok norske myndigheter «sigøynerparagrafen». Paragraf 3, tredje ledd, lød: «Sigøynere og andre omstreifere som ikke godtgjør å ha norsk statsborgerrett, skal nektes adgang til riket.»

Noen rom forsøkte tidlig på 1930-tallet å komme inn igjen i Norge, men mislyktes. Fra 1934 til 1940 var norske rom praktisk talt innelåst i Belgia, skriver forfatterne. Avtalene mellom landene førte til at norske rom måtte bli i Belgia, og landets myndigheter var nødt til å la dem være der. «Samtidig innførte de strenge regler som norske rom måtte forholde seg til, for det overordnede målet for belgiske myndigheter var jo å bli kvitt dem», skriver forfatterne. Norske rom opplevde stadig politiforfølgelse, trakassering og fengsling i Belgia.

Les også: Faren ga Bjørg valget: Enten tar du abort, eller så drar du til Tyskland (Bak betalingsmur)

Czardas Josef var gift med Dika Jeanne. Han var født i Drammen i 1894, hun i Hammerfest i 1898. Bildet er tatt rundt 1930. Foto: Archives Générales du Royaume
Czardas Josef var gift med Dika Jeanne. Han var født i Drammen i 1894, hun i Hammerfest i 1898. Bildet er tatt rundt 1930. Foto: Archives Générales du Royaume

Brutalitet

Den grytidlige novembermorgenen da vaktene dundret på dørene i Darnétal, ble husvognene med alt inventar beslaglagt og hestene plassert hos bønder i området, forteller Frans Josef. Ved ni-tida om kvelden onsdag 27. november 1940 rullet tre stappfulle togvogner med fanger langs jernbanesporene inn i Brétigny-sur-Orge, en liten stasjonsby rett sør for Paris. Fangene fra Darnétal hadde ikke spist eller drukket hele dagen og var sultne, tørste og forkomne, skriver forfatterne.

«Velkomstkomiteen besto av 50 gendarmer oppstilt på rekke. I den rå novemberkulden begynte fangene sakte å gå. Gendarmene brukte batongene for å få de tregeste til å få opp farten. En voksen mann reagerte på gendarmenes brutalitet. ’Nå er det nok!’ ropte han, ’det går bare ikke an å slå barn!’ Noen støttet ham, men gendarmene fikk raskt stanset denne tendensen til opprør.»

Rundt to tredjedeler av følget var under 20 år gamle. Hele familien Josef var der: Foreldrene Czardas og Dika Jeanne og de fire barna deres, inkludert Frans Josef. Ektefellene til de to eldste i søskenflokken var også der. Totalt var det elleve nordmenn i følget.

Siste del av tvangsmarsjen gikk i bratt stigning på svingete skogsveier opp til en slette. Der lå den nedlagte motorsportbanen Linas-Montlhéry. Her skulle de komme til å bo de neste 16 månedene.

Les også: Han kjempet for vanlige folks rettigheter og demokrati i Norge. Det skulle koste ham dyrt (bak betalingsmur)

– Tvunget til å gå barbeint

Allerede de første 14 dagene kom det meldinger om utbrudd av difteri. Vokterne og ledelsen skyldte på fangene, de hevdet at «nomadene» manglet kunnskaper om «den mest elementære hygiene» og at de hadde vanskelig for å innordne seg leirsykepleierens instruksjoner. Livet bak det halvannen meter høye piggtrådgjerdet var preget av sult og et detaljert reglement med vekking klokka 7, arbeid, appell på rommene klokka 20 og slukking av lysene i trebrakkene klokka 20.15.

Vintrene 1940–41 og 1941–42 var blant århundrets kaldeste i Paris-regionen. Attpåtil brøt det ut skabb. Leirledelsen skrev at fangene fullstendig manglet skjorter og bukser og at klærne de hadde, var hullete og slitte og «krever umiddelbar utskifting. De fleste har ingen sko og blir tvunget til å gå barbeint. Barnas tøy er i elendig forfatning; noen er nesten nakne».

Faren i Josef-familien, Czardas, forsøkte å flykte. Som straff ble han og medrømlingene snauklippet, fikk 14 dagers arrest og ble ydmyket ved å måtte spise suppe fra samme fat, med håndjernene på. Hver dag i to uker kunne 21-åringen Frans Josef se faren bli tvunget til springmarsj på plassen i leiren, mens voktere sto rundt og slo med stokker. «De som var unge og raske, kom seg unna noen av slagene, men far var gammel og måtte ta imot alle.»

Totalt ble ni barn født i Linas-Montlhéry. To av dem var norske. Josefine Josef Boudin, datteren til Czardas, fødte sitt første barn, en gutt, halvannen måned etter at de ankom leiren. Han fikk navnet Josef Boudin. «Til dåpsdagen hadde vi merkelig nok fått tak i en del god vin, og det skulle ikke så mye til før noen av oss unge ble litt påvirket», forteller Frans Josef. Lille Josef Boudin fikk leve enn så lenge.

Les også: Rune G. ut mot eget parti: – Dette er apartheid

Saken fortsetter under bildeserien

Frans Josef, 1953.

– Vi syntes vi så ille ut

Våren 1942 kom ordren om at Linas-Montlhéry skulle legges ned. Tidlig om morgenen tirsdag 21. april ble leiren tømt og fangene eskortert av 25 gendarmer til jernbanestasjonen i Longjumeau. Toget som klokka ni satte seg i bevegelse vestover, fraktet med seg nær 200 fanger. Blant dem var 13 norske rom.

«Den nye leiren var større enn den forrige og elendigheten likeså. Vi så på hverandre og syntes vi så ille ut, utsultet, fillete og skitne. Men de som var i den nye leiren, så enda verre ut. Her var det en blanding av alt mulig, sigøynere og clochards, loffere uten familie.»

Leiren Mulsanne, som Frans Josef beskriver, lå nær byen Le Mans, 200 kilometer vest for Paris. Også Mulsanne hadde en fortid som motorsportbane. Tyskerne hadde brukt leiren til internering av franske krigsfanger, under navnet Frontstalag 132, skriver forfatterne. Mulsanne kunne romme 1.100–1.200 fanger, men bare halve leirområdet var tatt i bruk. Rundt leiren gikk to parallelle, tre meter høye piggtrådgjerder. En grøft imellom var fylt med et nettverk av ståltråd. Fangene bodde i brakker av bølgeblikk med tregulv. I hver brakke, som målte elleve ganger fem meter, bodde 12 til 15 mennesker. Sanitærforholdene var elendige, skriver forfatterne.

Leirledelsen fryktet vinteren. Hvis fangene ikke fikk ovner og nok ved eller kull, mente direktøren at det ville gå mot «en katastrofe». Matmangel var også et alvorlig problem. Frans Josef beskriver en følelse av «evindelig sult i meg som gjorde meg så mismodig at jeg helst ville dø». Maten kunne være aspargessuppe som inneholdt «lite asparges, men godt med vann». Én gang i uka fikk de «bedervet kjøtt», og brødrasjonene skrumpet inn til nesten ingen ting. Allerede i mai hadde mangel på mat ført til opptøyer i leiren. Da hadde en gruppe fanger sprengt porten og brutt seg ut av leiren før urolighetene kom under kontroll.

Frans Josef oppfattet de sivile franskmennene som holdt vakt inne i leiren, som langt mer ondsinnede enn de uniformerte som voktet porten. Han beskriver hvordan de straffet en medfange som hadde forsøkt å rømme: «Vi ble alle kommandert til å se på at vokterne dengte løs på ham, knuste ham til det ikke var mer liv.» Frans syntes det verste var «at vokterne ikke la skjul på at mishandlingen moret dem; at de nøt den.»

Les også: De ble bedt om å åpne for 11.069 flyktninger. De tok imot 28.

– Fra himmel til helvete

Etter bare noen få måneder ble Mulsanne lagt ned. Nordmennene ble drevet ut av leiren klokka 11 om formiddagen 3. august 1942. Nå ble de plassert i den største av alle de franske «nomadeleirene» under andre verdenskrig, Montreuil-Bellay. Den lå i Maine-et-Loire, ikke så langt unna den forrige leiren, og også denne hadde vært krigsfangeleir. I Montreuil-Bellay var fangetallet på det meste oppe i 1.043. Fangene måtte nå bo langt tettere enn de hadde gjort i Mulsanne. Rundt leiren gikk et dobbelt, strømførende piggtrådgjerde med høyspenning på 15.000 volt og alarmklokker som ble utløst når noen prøvde å flykte. «Vokterne var slik at vi stivnet i redsel bare vi så dem. Ingen visste hva de kunne finne på», forteller Frans Josef. Til tross for de elendige forholdene i Mulsanne, beskriver han overgangen til Montreuil-Bellay som å komme «fra himmel til helvete». Verst var sulten, forteller han:

«Vi sigøynere har alltid vært vant til å spise god og nærende mat. Etter hvert vennet vi oss til noe annet, men av og til snakket vi om maten før krigen. […] Når vi snakket slik, var det ofte at jeg måtte gå ut og gråte av sult slik små barn gjør. Jeg var over tjue!»

Montreuil-Bellay var den franske «nomadeleiren» der flest mistet livet. Av de rundt 100 som omkom der, var en tredjedel franske landstrykere, en tredjedel voksne rom og en tredjedel spedbarn under ett år, sannsynligvis rom de også, ifølge forfatterne.

Denne høsten 1942 ble Frans Josef sendt til Tyskland på tvangsarbeid på et skipsverft i Flensburg i Nord-Tyskland. Tvangsarbeiderne skulle erstatte de tyske soldatene som tjenestegjorde på østfronten. Dette ble hans billett ut av interneringen. Han bestakk en lege til å skrive at han hadde både magesår og tuberkulose og burde sendes «hjem» snarest mulig, skriver forfatterne. Han reiste i stedet til Belgia, og i tida som fulgte, ble han arrestert flere ganger og forvist fram og tilbake mellom Belgia og Frankrike.

Les også: Oslo-Frp: Begeret er fullt. Forby tigging

Tapet av en sønn

Imens hadde foreldrene til Frans i Montreuil-Bellay bak seg en hard vinter i leiren. Det var mangel på det meste, og mange fanger hadde mistet livet i epidemier og annen sykdom. Da kalenderen skiftet til 1943 og det ble vår, begynte myndighetene å bosette «nomadene» utenfor leiren. Dette var i realiteten en form for husarrest med reiseforbud og meldeplikt hos det lokale gendarmeriet hver 14. dag.

– De franske kollaborasjonsmyndighetene ga opp å forbedre rom i leirer og forsøkte å bosette dem og gi dem fast arbeid med meldeplikt. De hadde en helt annen tilnærming enn nazistene, som mente «nomadene» var uforbederlige og måtte utryddes, sier historiker Carl Emil Vogt.

Allerede 30. mars 1943 var det klart at Czardas Josef og familien kunne settes «fri». Det tok to forsøk før de fant et bosted der de ble godkjent av de lokale myndighetene. Det skjedde først da sønnen Karl ble alvorlig syk. Han hadde pådratt seg tuberkulose i leiren. Det ble skjebnesvangert: Karl døde på sykehuset i Angers 11. august, tolv dager før 17-årsdagen sin. Han var den eneste av de norske romfolkene som døde under interneringen i de franske leirene.

– Karl er et dødsfall vi ikke har visst om. Det bringer det vi har dokumentert av dødsfall blant norske rom i leirer under andre verdenskrig opp til 63. Det vil si at om lag en tredjedel av alle norske rom ble drept, sier Vogt.

Ti dager etter tapet av Karl sto familien utenfor leirportene. Karls sykdom og død var avgjørende for at familien Josef slapp ut av Montreuil-Bellay, slår Vogt og kollegaene fast.

Våren 1944 kom Frans Josef tilbake til familien, som nå bodde i Saint-Paul-du-Bois. «Han hadde da med nød og neppe sluppet unna deportasjonen til Auschwitz. Faren, Czardas, var sterkt preget av fangenskapet og sønnen Karls nylige død. Han drakk», skriver forfatterne. Frans skulle egentlig ha meldt seg i leiren Montreuil-Bellay, og da to tyske offiserer en dag viste interesse for ham, flyktet familien. 1. juni lot de være å melde seg for politiet, slik de var pliktige til. Familien ble ikke sporet opp av myndighetene. Da andre verdenskrig var over, hadde Czardas og Dika Jeanne mistet to av barna sine i leirer: Sønnen Karl i Frankrike og datteren Josefine i Auschwitz-Birkenau. I tillegg døde Josefines lille sønn Josef, som var født i interneringsleir i 1941, i Auschwitz-Birkenau. Selv hadde Czardas og Dika Jeanne sittet i leir fra 1940 til 1943.

– Hvorfor har ikke opplysningene om de franske leirene kommet fram før?

– Holocaustforskningen har vært sen i Norge. Det var først på 1990-tallet vi fikk detaljene om hva som skjedde med den norske jødiske minoriteten. Å kartlegge roms skjebne under krigen har krevd store ressurser, arkivene finnes i hovedsak i utlandet. I tillegg var romminoriteten i stor grad analfabeter uten ressurser, så vi har ikke noe skriftlig materiale etter dem. Vi har vært nødt til å forholde oss til overgriperperspektivet: Det er stort sett i politi- og overvåkingsarkiver vi har funnet spor etter dem. Det har gjort det veldig utfordrende å jobbe med dette, sier Vogt.

Familien Josef satt fra august 1942 i den største av alle de franske «nomadeleirene», Montreuil-Bellay, under andre verdenskrig. Foto: Foto: Privatarkiv Jaques Sigot/Archives Génerales du Royaume (AGR), Brussel
Familien Josef satt fra august 1942 i den største av alle de franske «nomadeleirene», Montreuil-Bellay, under andre verdenskrig. Foto: Foto: Privatarkiv Jaques Sigot/Archives Génerales du Royaume (AGR), Brussel

Manglet papirer

Å skrive en bok om behandlingen av norske romfolk var nødvendig av to årsaker, fastslår han.

– For det første var det nødvendig for minoriteten selv. De har ønsket å få fortalt sine familiers og slektningers historie. Den like viktige grunnen er at vi har skrevet denne boka for majoritetsbefolkningen, fordi vi ønsker å løfte fram denne helt ukjente historien. Et demokratisk samfunn kan måles ut fra hvordan det behandler sine minoriteter. Det er viktig å vise fram hvordan vi i vår nære fortid har behandlet en svært liten og sårbar minoritet, sier Vogt.

Da ekteparet Czardas og Dika Jeanne etter krigen, nærmere bestemt i 1953, prøvde å komme tilbake til Norge, var problemet ifølge Frans Josef at de ikke hadde papirer som ble akseptert av norske myndigheter. Justisdepartementet bekreftet at Frans var født i Salhus i Bergen og moren Dika Jeanne i Hammerfest, men Czardas var ukjent. Dermed kunne de ikke få norsk statsborgerskap. Etter et mislykket forsøk på å nå Norge gjennom tog til Danmark, forsøkte de på nytt ved å fly til Malmö.

«Fra Malmö reiste de nordover gjennom Sverige så langt de kom med tog. Deretter gikk de til fots over grensen en sensommernatt i 1954. Slik kom de tilbake til Norge. Sannsynligvis var de de første rom som passerte grensen siden starten av 1930-årene.»

Ble kjent med oldemors og oldefars historie

– Jeg fikk ikke høre om dette som barn, sier Safira Josef.

– Jeg synes det er veldig bra at denne historien er skrevet ned. Det er gjort på en god måte, med hele hjertet, sier Safira Josef.

Hun er oldebarn av Czardas og Dika Jeanne Josef, som satt i franske leirer under andre verdenskrig.

Fikk ikke vite

– Ganske mye av dette er nytt for meg. Det var litt tabu å snakke om dette da jeg var liten. Det var så mange fordommer mot oss, og våre foreldre ville ikke at vi skulle ta på oss det våre forfedre opplevde. Det norske riket har gjort så mye negativt mot romfolket og opptrådt på en rasistisk måte, så det var bare bra at vi som barn ikke fikk vite så mye. Da kunne vi selv ha opparbeidet oss rasisme mot nordmenn, mener Safira Josef.

At historien nå gjøres til­gjengelig, mener hun likevel er «fantastisk». Det er viktig å få norske romfolks historie ut til den norske majoritetsbefolkningen, synes hun.

– Jeg håper samfunnet er modent for å høre denne historien nå, sier Safira Josef, oldebarnet til Czardas og Dika Jeanne Josef. FOTO: KATRINE STRØM
– Jeg håper samfunnet er modent for å høre denne historien nå, sier Safira Josef, oldebarnet til Czardas og Dika Jeanne Josef. FOTO: KATRINE STRØM

– Det er ikke så mye folk vet om romfolket. De tenker på de innreisende fra Balkan og plasserer oss i en og samme gryte. Nå kan de se hvor vi kommer fra. Når det norske samfunnet spør seg hvorfor romfolket ikke er utdannet, kan de nå tenke på hvordan det ville ha vært for andre å oppleve det vi har opplevd.

– Du mener det var bra at du selv ikke fikk høre om dette da du var barn. Har samfunnet endret seg, siden du mener det er bra at denne historien kommer fram nå?

– Jeg håper at samfunnet er mer modent for å høre denne historien nå. Vi integrerer oss i samfunnet, og det gjør våre barn også.

– Ukomfortabelt

Det som har gjort sterkest inntrykk på henne fra boka, er hvordan forfedrene hennes ble nektet statsborgerskap.

– Jeg kjenner meg igjen i det de opplevde. Vi går mot en ny start hver dag, hver uke. Men når vi ankommer et sted og sier hvem vi er, møter vi det samme uttrykket i ansiktet til folk. Derfor er det ukomfortabelt å si hvem vi er. Vi skal endre det negative synet, litt etter litt. Men ennå i dag får romfolk en annen behandling enn andre utlendinger som kommer til Norge.

At Erna Solberg i 2015 beklaget den rasistiske eks­kluderingspolitikken som ble ført mot norske romfolk før og etter andre verdenskrig, og følgene dette fikk under holocaust, er romfolk veldig glade for, sier Safira Josef.

At et kulturhus for romfolk er på trappene, der romfolk kan møtes og synliggjøre sin kultur, mener hun også er bra.

– Men det leger ikke alle sår.

Saken er først publisert på Dagsavisen.no lørdag 18. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte
Siste nytt
02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte
Populært