USA sender jagerfly til Sør-Korea

USA sender seks F-22 Raptor jagerfly til Sør-Korea der flyene skal delta i en felles militærøvelse som blir sett på som en ny maktdemonstrasjon overfor Nord-Korea. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB scanpix
USA sender seks F-22 Raptor jagerfly til Sør-Korea der flyene skal delta i en felles militærøvelse som blir sett på som en ny maktdemonstrasjon overfor Nord-Korea. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA sender flere jagerfly til Sør-Korea der de skal delta i en felles militærøvelse som blir sett på som en ny maktdemonstrasjon overfor Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks F-22 Raptor jagerflyene, som har base i Okinawa i Japan, skal operere fra Sør-Korea så lenge den fem dager lange felles militærøvelsen Vigilant Ace pågår. Øvelsen starter 4. desember.

Lokale medier melder at de amerikanske flyene skal øve på presisjonsangrep sammen med sørkoreanske jagerfly.

Nord-Korea: – Alvorlig provokasjon

Nord-Korea fordømmer USAs beslutning om å føre landet opp på en liste over stater som finansierer terrorisme og kaller kunngjøringen «en alvorlig provokasjon».

Sanksjoner kommer aldri til å tvinge Nord-Korea til å skrinlegge sitt kjernefysiske våpenprogram, advarer regimet.

– Vår hær og vårt folk er fylt av raseri og sinne mot de avskyelige kjeltringene som våget å plassere navnet på vårt hellige land på denne ynkelige listen over «terrorisme», skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA, med henvisning til en talsperson for Nord-Koreas utenriksdepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å styrke vår avskrekkingsevne ytterligere så lenge USA fortsetter med sin fiendtlige politikk overfor vårt land, sier vedkommende.

Oppføringen rettferdiggjør utvikling av kjernefysiske våpen, mener nordkoreanske myndigheter.

FN: Nord-Korea brøt våpenhvilen

Nord-Korea brøt våpenhvilen da soldatene skjøt mot en kollega som hoppet av til Sør-Korea, opplyser FN, som nå har bedt om et møte med militærledelsen i nord.

Den USA-ledede FN-kommandoen som overvåker situasjonen på grensen mellom de to landene, har publisert videoopptak som i sin helhet viser hva som skjedde. Opptaket viser at en av de nordkoreanske grensevaktene løp inn i den demilitariserte sonen i noen sekunder før han dro vendte tilbake til nordkoreansk side.

– FN-kommandoen har bedt om et møte med Nord-Korea for å diskutere vår gransking og tiltak som kan hindre framtidige brudd på avtalen, sier kommandoens leder Chad Carroll.

Nord-Koreas handling tidligere denne måneden utgjør brudd på våpenhvileavtalen som kom på plass i 1953 da Korea-krigen ble avsluttet, fastslår FN-kommandoen.