Astrup: – Det kan bli en lang natt

Høyres Nikolai Astrup (t.v.) og Frps Helge André Njåstad, her under et tidligere forhandlingsmøte på Stortinget, hadde tirsdag med seg et nytt budsjettilbud til Venstre og KrF. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høyres Nikolai Astrup (t.v.) og Frps Helge André Njåstad, her under et tidligere forhandlingsmøte på Stortinget, hadde tirsdag med seg et nytt budsjettilbud til Venstre og KrF. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere timer inn i et nytt forhandlingsmøte mellom de fire borgerlige partiene, har partene kommet et godt stykke på vei, opplyser Høyres Nikolai Astrup. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingslederne fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre samlet seg klokka 23.15 til et nytt møte om neste års statsbudsjett. Over tre timer etter at møtet startet, kom partene ut av møterommet for å ta en liten pause.

– Vi har hatt en god arbeidsøkt nå, og så fortsetter vi etter en regneøvelse på bakrommet, sa Frps Helge Andre Njåstad, som ikke ønsket å kommentere om det ligger an til at de kommer fram til en ferdig løsning i løpet av natta.

Partene har kommet et godt stykke på vei, opplyste Høyres Nikolai Astrup.

– Ambisjonen er å bli ferdig så raskt som mulig. Det er noen ting som gjenstår, men jeg er optimist, sa Astrup.

– Krevende spørsmål

Før partene gikk inn i møtet tidligere tirsdag kveld, sa KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad at han ikke kunne kommentere enkeltdeler, men at det er krevende spørsmål partiene fortsatt må bli enige om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig så har vi kort tid igjen. Derfor viktig å bruke tiden i innspurten, sa han.

Ropstad ville ikke kommentere om det er enkeltsaker der partiet er villig til å fire på kravene, og sa at de må se på det totale bildet. Selv om det ikke var før etter klokka 23 partene møttes igjen, trodde ikke Ropstad at de vil klare å bli ferdige med det første.

– Vi har vel en frist til klokka 10 i morgen, og vi håper å nå den, sa han.

Ropstad sa før møtet at han ikke har endelig fullmakt. Dermed må han, uavhengig av hva partene eventuelt kommer fram til, snakke med stortingsgruppa før en endelig avtale kan godkjennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke langt unna hverandre

– Det kan bli en lang natt, sa Astrup da han gikk inn i statsrådssalen tirsdag kveld.

– Målet er å bli ferdige slik at vi kan presentere et resultat så snart som mulig. Det er en del saker som skal diskuteres, men vi er ikke så langt unna hverandre. Så vi har en ambisjon om at vi skal komme fram til en enighet alle fire partier kan være fornøyd med, sa Astrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstres Terje Breivik sa tidligere tirsdag kveld til TV 2 at selv om han verken kan eller vil kommentere hva som ligger på bordet, så skal det være nært en løsning for Venstres del.

– Regjeringen har kommet Venstre i møte på mange viktige ting, sa Breivik.

Ropstad ser på helheten

I KrFs alternative budsjett er det satt av 350 millioner kroner til innføring av en lærernorm i 2018. Helårseffekten er 850 millioner. Andre spørsmål som skaper besvær i budsjettinnspurten er knyttet til den såkalte maskinskatten samt krav om forbedringer i den nye modellen for pleiepenger til foreldre med alvorlig syke barn.

– Jeg opplever at det har vært bevegelse. Alt dette er spørsmål som er viktig for KrF, men jeg håper og at vi nærmer oss en løsning alle fire kan gå for, sa Ropstad til NTB før møtet.

Formelt er ikke budsjettsamtalene løftet opp til partiledere og parlamentariske ledere, men i statsrådssalen på Stortinget var det borgerlig toppmøte tirsdag formiddag. Der benyttet statsminister Erna Solberg anledningen til å uttrykke bekymring i tilknytning til lærernormen.

Finanskomiteen skal avgi sin innstilling 30. november, en frist som for øvrig ble utsatt med en uke allerede før forhandlingene startet.