Israel truer med å deportere asylsøkere til Rwanda og Uganda

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan truer med å deportere asylsøkere til afrikanske land eller fengsle dem på ubestemt tid. Foto: AP / NTB scanpix
Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan truer med å deportere asylsøkere til afrikanske land eller fengsle dem på ubestemt tid. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) advarer Israel mot å deportere asylsøkere fra Eritrea og Sudan til andre afrikanske land. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge israelske myndigheter befant det seg i august 27.000 eritreiske og 8.000 sudanske asylsøkere i Israel og landets høyesterett slo i august fast at de kan deporteres.

Israels innenriksminister Arye Dery og sikkerhetsminister Gilad Erdan varslet denne uka at de ønsker å stenge det omstridte Holot-mottaket i Negev-ørkenen og gi asylsøkerne der valget mellom deportasjon eller fengsling på ubestemt tid, skriver Haaretz.

Rundt 4.000 eritreiske og sudanske asylsøkere er de siste tre-fire årene sendt fra Israel til Rwanda og Uganda.

Norsk kritikk

Den norske ambassaden i Tel Aviv kritiserer i sin siste halvårsrapport Israel for ikke å vurdere asylsøkerne individuelt.

– I stedet blir de internert i Negev-ørkenen i inntil tolv måneder og forsøkt presset til å godta gjenbosetting i tredjeland, påpeker de norske diplomatene, som antar at det er snakk om Rwanda og Uganda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2016 skal det kun ha blitt innvilget én asylsøknad i Israel, konkluderer ambassaden i rapporten som NTB har fått tilgang til.

Dypt bekymret

UNHCR er dypt bekymret over Derys og Erdans trussel om å deportere asylsøkere til Rwanda eller Uganda, eller sperre dem inne på ubestemt tid.

– Som følge av hemmeligheten som omgir denne politikken, og mangelen på åpenhet når det gjelder iverksettelsen, har det vært svært vanskelig å systematisk overvåke situasjonen for mennesker som blir forflyttet til disse afrikanske landene, konstaterer UNHCR.

– UNHCR er bekymret over at disse personene ikke har funnet nødvendig trygghet eller en varig løsning på sin tilstand, og at mange derfor har forsøkt å legge ut på en farlig ferd i Afrika eller til Europa, heter det videre.

UNHCR minner om at Israel har sluttet seg til Flyktningkonvensjonen og dermed har plikt til å gi beskyttelse til mennesker på flukt.