Meny

To bekreftet døde etter eksplosjonsartet brann i Toten

En eksplosjonsartet brann rammet fredag morgen Metallco på Eina på Toten. To omkom og bygningen fikk store skader. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer er funnet døde etter en eksplosjonsartet brann hos Metallco AS på Eina tidlig fredag morgen, bekrefter politiet.

To menn på henholdsvis 50 og 30 år hadde status som savnet etter brannen.

– De to omkomne er foreløpig ikke identifisert, men det antas å være de to savnede, sier Siv Anita Opsahl, seksjonsleder for etterforskningsseksjonen ved Gjøvik politihus, til NTB.

Det var tidlig fredag morgen at en eksplosjon fant sted og en påfølgende brann brøt ut ved Metallco Aluminium AS i Vestre Toten kommune.

Det var tre ansatte på jobb da brannen startet. En fjerde ankom omtrent samtidig.

De to overlevende ble også skadd i brannulykken. En 35-åring ble tatt med til Ullevål sykehus med moderate skader, mens den andre ble behandlet på Innlandet sykehus med lettere skader.

Alle pårørende er varslet om hendelsen.

Krevende slukningsarbeid

Brannen skal ha startet ved at det oppsto en eksplosjon i en smelteovn ved 6-tiden fredag morgen. Deretter skal det skal ha skjedd flere eksplosjoner, hvorpå bygningen raskt ble overtent.

Naboene forteller at eksplosjonene var så kraftige at de trodde det var et jordskjelv.

I mange timer etter brannen slet nødetatene med å få kontroll på stedet, og først ved 10.30-tiden ble det meldt at brannen var noenlunde under kontroll.

Først da kunne nødetatene begynne letingen etter de to savnede, selv om det fortsatt ble meldt at det brant i indre kjerne av bygget og at det var en viss eksplosjonsfare.

Etterforsker

Thune skole og SFO, som ligger like i nærheten, besluttet umiddelbart at de skulle holde stengt fredag. I tillegg ble beboerne i seks boliger i nærheten evakuert, samtidig som det ble opprettet en sikkerhetsavstand på 300 meter rundt branntomta.

Ved 14-tiden sier politiet at det ikke lengre er eksplosjonsfare ved anlegget. Beboerne kan dermed dra hjem igjen.

Samtidig kan politiet sende inn krimteknikere som skal etterforske hva som førte til brannen.

–De er på stedet og vil foreta åstedsundersøkelser, sier Opsahl.

Omfattende ødeleggelser

Bilder fra stedet, viser at ødeleggelsene på industrianlegget er omfattende. Fabrikkbygningen er totalt utbrent.

Metallco, som tidligere het Toten Metall, lager støpelegeringer av skrapaluminium og benytter to gassfyrte smelteovner med kapasitet på 15 tonn hver i produksjonen.

Populært