Meny

Kinesisk delegasjon besøker Nord-Korea

Kinas president Xi Jinping har sendt sin spesialutsending Song Tao (t.v.) til Nord-Korea, der han ble tatt imot av Ri Chang Gun (t.h.), nestlederen i det nordkoreanske kommunistpartiet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En høytstående delegasjon fra Kina er nå i Nord-Korea, der de trolig håper å kunne snakke landets leder Kim Jong-un til fornuft.

Nord-Korea nekter å etterkomme omverdenens krav om å stanse utviklingen av kjernefysiske våpen og langtrekkende raketter, noe som har resultert i strenge internasjonale sanksjoner mot landet.

USAs president Donald Trump har også truet med bruk av militærmakt og har gjentatte ganger kritisert Kina for ikke å bruke sin innflytelse over ledelsen i Pyongyang.

Trump har også truet med å kutte handelen med land som handler med Nord-Korea, noe som først og fremst vil ramme Kina som står for rundt 90 prosent av denne handelen.

Topptung

Kina etterlever FN-sanksjonene og hevder å ha liten politisk innflytelse over Nord-Koreas leder Kim Jong-un og den politikken han fører. Fredag ankom likevel en kinesisk delegasjon Pyongyang, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua den mest topptunge på to år.

Delegasjonen ledes av president Xi Jinpings spesialutsending Song Tao, og det offisielle oppdraget er å orientere den nordkoreanske ledelsen om hva som ble diskutert og vedtatt under det kinesiske kommunistpartiets kongress nylig.

Ukjent program

Observatører ser på kinesernes besøk som et forsøk fra Xis side på å dempe kritikken fra Trump, men delegasjonens program er ikke kjent. Det er derfor uklar om Song møter Kim under oppholdet.

Nord-Korea gjennomførte 3. september en kjernefysisk prøvesprengning, den sjette i rekken, og myndighetene i landet hevder at det var snakk om en hydrogenbombe.

Tolv dager senere prøveskjøt Nord-Korea også en langtrekkende rakett som passerte over den japanske øya Hokkaido før den falt ned i Stillehavet.

(©NTB)

Populært