Meny

Krigsveteraner oppfordrer til masseprotester i Harare

Zimbabwes president Robert Mugabe dukket opp på en seremoni ved Zimbabwe Open University fredag. Det var 93-åringens første offentlige opptreden siden militæret satte ham i husarrest tidligere denne uka. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for Zimbabwes krigsveteranforening ber folk om å demonstrere mot president Robert Mugabe, som skal ha bedt om å få sitte litt lenger ved makten.

– Han er nødt til å ta en beslutning i dag om å gå, hvis ikke vil vi gjøre opp i morgen, sier den innflytelsesrike foreningens leder Chris Mutsvangwa fredag.

Han er alliert med den nylig avsatte visepresidenten Emmerson Mnangagwa, som ventes å ta over for Mugabe.

Hæren grep makten tidligere denne uka etter at Mugabe kastet Mnangagwa og andre krigsveteraner ut av regjeringspartiet ZANU-PF.

Ifølge Mutsvangwa har den 93 år gamle presidenten under forhandlingene om sin avgang bedt om «noen få dager, noen få måneder».

– Han er en senil gammel mann som har mistet kontrollen over sin kone, sier krigsveteranenes leder.

Frykten for at Mugabe ville utnevne førstedame Grace til ny visepresident, gjorde at militæret kuppet makten og plasserte presidenten i husarrest natt til onsdag.

Sør-Afrikas regjering har sendt ministre for å forhandle med Mugabe, men ifølge Mutsvangwa er sørafrikanerne enig i krigsveteranenes holdning.

(©NTB)

Populært