Meny

Erdogan følte seg krenket – NATO måtte rydde opp

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) hilser på statsminister Binali Yildirim fredag. Foto: Kayhan Ozer / Pool via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia reagerte skarpt på at landets president og statens grunnlegger ble fremstilt som fiender da NATO øvde i Norge. NATO-sjefen beklager hendelsen.

Alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg varslet fredag ettermiddag at han var blitt informert om hendelsen, som skjedde under en øvelse i Stavanger. Samtidig kom det en uforbeholden beklagelse.

– Jeg beklager fornærmelsen. Hendelsene var et resultat av en enkeltpersons handlinger og gjenspeiler ikke NATOs holdninger, sier Stoltenberg i en kommentar NTB har fått tilgang til.

– Enkeltpersonen dette gjelder, ble umiddelbart fjernet fra øvelsen av Joint Warfare Centre, og en granskning er på gang, sier generalsekretæren videre.

Han opplyser at det var snakk om en sivil kontraktør hyret inn av Norge, og ikke en NATO-ansatt.

Tyrkia kalte nylig hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen, fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk og dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble fremstilt som fiender, fremholdt Erdogan selv tidligere fredag.

Hos Norge

Ifølge presidenten sto både hans eget og Atatürks navn på en «tavle» som «fiender» under NATO-øvelsen. Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923.

Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla».

Stoltenberg understreker videre at Tyrkia er en verdsatt NATO-alliert, som gir viktige bidrag til å trygge alliansens medlemsland. Han sier saken mot personen som sto bak fornærmelsen, nå ligger hos Norge.

– Det vil nå være opptil norske myndigheter å avgjøre eventuelle disiplinære reaksjoner. NATO har vært i kontakt med norske myndigheter om saken, sier Stoltenberg.

Henviser til NATO

Både Forsvarsdepartementet og statsminister Erna Solberg (H) henviser til NATO for kommentarer om hendelsen.

– Dette er en NATO-øvelse som helt og holdent er i NATO-regi. Det er NATO som må kommentere den, sier Solberg.

– Øvelsen både ledes og gjennomføres av NATO, og spørsmål rundt hendelsen må rettes til NATO, uttaler Forsvarsdepartementet.

Tyrkia ble med i NATO i 1952 og er et viktig medlem av alliansen. Men spenningen har økt de siste månedene på grunn av landets knallharde aksjoner i kjølvannet av det mislykkede kuppet i fjor sommer og landets stadig tettere forhold til Russland.

Trøblete

Uten å gå detaljert inn i hendelsen i Stavanger da han møtte lokale partifolk fredag, fremholdt Erdogan at en fremstilling av Atatürk og hans eget navn ble brukt «og at disse var målene».

Han viste til at han ble informert om hendelsen av den tyrkiske generalen Hulusi Akar og EU-minister Omer Celik, som var på vei til en NATO-konferanse i Halifax i Canada.

– De sa «dette har skjedd, og vi kommer til å trekke tilbake 40 soldater». Og jeg sa «absolutt, ikke nøl, trekk dem ut med det samme», sa Erdogan.

– En slik allianse kan vi ikke ha, la presidenten til, ifølge nyhetsbyrået AFP.

(©NTB)

Populært