Meny

Kristian Valen slipper fengsel – fikk betinget dom

Kristian Valen mens han fremfører låten «You & I» i forbindelse med Melodi Grand Prix 2017. Fredag ble ankesaken i trusselsaken mot ham avgjort i Borgarting lagmannsrett. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komiker Kristian Valen er dømt til 21 dagers betinget fengsel etter at lagmannsretten har kjent ham skyldig i å ha truet politifolk på Facebook.

P{margin-top:0;margin-bottom:0;} p {margin-top:0; margin-bottom:0} @font-face {font-family:"Cambria Math"} @font-face {font-family:Calibri} p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif} a:link, span.MsoHyperlink {color:#0563C1; text-decoration:underline} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:#954F72; text-decoration:underline} p.msonormal0, li.msonormal0, div.msonormal0 {margin-right:0cm; margin-left:0cm; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman",serif} span.EpostStil18 {font-family:"Calibri",sans-serif; color:#1F497D} span.EpostStil19 {font-family:"Calibri",sans-serif; color:#1F497D} .MsoChpDefault {font-size:10.0pt} @page WordSection1 {margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt}

Det var komikeren som anket dommen fra tingretten. Borgarting lagmannsrett mener det er viktig å slå ned på trusler mot offentlige tjenestemenn, og mener det er skjerpende at truslene ble framsatt på internett. Ankedomstolen mener likevel det er flere formildende omstendigheter knyttet til hendelsen.

To av de sju dommerne ville frifinne Valen for truslene, og én av dem ville frifinne ham for hele tiltalen som også omfatter hindring av politiets arbeid.

– Vi er lettet over at lagmannsretten anser dette som en trussel i det lavere sjikt, og at Valen derfor slipper fengselsstraff. Vi noterer at det var uenighet, og at to av dommerne ville frifinne Valen, sier advokat John Christian Elden til NTB.

I tingretten ble Valen også dømt til 21 dagers fengsel, men da ubetinget slik at han skulle sone straffen. Han ble også dømt til å betale 15.000 kroner i sakskostnader. Borgarting lagmannsrett reduserte sakskostnadene til 10.000 kroner. Han er ilagt en prøvetid på to år.

Slettet innlegg

Politiet mente komikeren rettet trusler mot politiet da han på Facebook utlovet en dusør på 10.000 kroner for den som fant navn og adresse på to politimenn som sammen med flere andre aksjonerte mot leiligheten hans på Aker Brygge i februar i fjor. Oslo tingrett mente det ikke var tvil om at Valens hensikt med etterlysningen var at han ville foreta en straffbar handling mot tjenestemennene.

Lagmannsretten er enig med tingretten i at innlegget skulle forstås som en trussel, men at den er framsatt i affekt i en åpenbart vanskelig livssituasjon. Videre trekkes det fram som formildende at innlegget ble slettet fra Facebook etter én time.

– Dermed var det mindre sannsynlig at tiltalte ville gjøre alvor av trusselen, skriver lagmannsretten i dommen.

Vurderer anke

– Vi vil vurdere lovanvendelsen fra flertallet og om denne skal ankes etter at Valen er tilbake i Norge. Nå er fokus på at dette ikke skaper noen hindre for hans arrangementer eller virksomhet fremover, fortsetter Elden.

Populært