Meny

Stortingsrepresentanter reagerer på at hoffets penger går til drifting av fond

Kronprins Haakon hadde i september et innlegg om Kronprinsparets fond under konferansen DNB NXT. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kongelige hoff lønner sine ansatte for å jobbe for Kronprinsparets fond. Det får politikere til å reagere.

Ifølge Dagbladet fører hoffet fondets regnskap. Hoffansatte sitter i styret og har bidratt som medlemmer av valgkomiteen, og i tillegg har hoffet gitt penger i gave til fondet.

– Statsbudsjettet er klart og tydelig om Stortingets forutsetninger for de årlige bevilgningene til Det kongelige hoff, og definerer hoffets roller. De skal følges. Å være forretningsfører i private fond og stiftelser er ikke en del av forutsetningene. Hoffet går utover rammene som Stortinget har lagt i statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Wilfred Nordlund (Sp).

Også SVs Karin Andersen reagerer.

– Kronprinsparets fond bør enten betale hoffet for arbeidet som utføres for dem, gjøre arbeidet selv eller finne andre som kan utføre den tjenesten, sier Andersen, som leder Kommunal og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Slottet presiserer at Det kongelige hoff ikke har andre arbeidsoppgaver for Kronprinsparets fond enn lønn og regnskapsføring.

– Hoffets arbeid knyttet til regnskapsføring og lønnsutbetaling for Kronprinsparets Fond utgjorde i 2016 anslagsvis fire dagsverk, opplyser kommunikasjonssjef Ole Edvard Wold-Reitan ved Slottet.

Hoffet understreker at de har rapportert av driften av de kongelige fond i samtlige av sine årsrapporter.

Wold-Reitan skriver at de kongeliges engasjement i veldedige fond har lange tradisjoner og er en viktig del av de kongeliges offisielle program.

– Arbeidet med disse fondene er en del av kongehusets offisielle virksomhet, og ansett som en vesentlig del av de kongeliges kjernevirksomhet. Derfor er også hoffets ansatte representert i styrer og involvert i driften, skriver han.

(©NTB)

Populært