Norsk politi ventet i snitt 107 dager med overgrepssaker fra utlandet

Det tok i snitt 107 dager før norsk politi gikk til aksjon i sakene, ifølge VG. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det tok i snitt 107 dager før norsk politi gikk til aksjon i sakene, ifølge VG. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To internasjonale politiaksjoner mot barneovergripere på internett endte med 45 norske saker. Sakene ble i snitt liggende på vent hos politiet i 3,5 måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG skriver at den amerikanske FBI-aksjonen mot overgrepsnettsiden Playpen i 2015 og den australske aksjonen mot forumet The Love Zone endte med 45 saker som ble oversendt til norsk politi.

Avisen har kartlagt sakene, som ble sendt til norske politidistrikter gjennom Kripos. I snitt tok det 107 dager før lokalt politi gikk til aksjon mot nedlasterne av overgrepsmateriale.

Fem av sakene ble sendt til Oslo politidistrikt. Av disse ble to henlagt, mens tre saker fortsatt er på vent to år senere.

– Med tanke på veksten i saker som dette, så er norsk politi ordentlig på hælene. Det har skjedd mye de to siste årene, men vi ligger fortsatt langt bak, sier lederen av Oslo-politiets seksjon for etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd, Kari-Janne Lid.

I tillegg til de tre nevnte sakene, har politiet i Oslo 30 tilsvarende saker. De håper å være ferdig med de mest alvorlige før sommeren.

Også Vestfold-politiet fikk oversendt fem saker. I to av tilfellene ble det aksjonert før det var gått to måneder, mens tre andre ble liggende i opptil ni måneder.

– Vi må strekke oss for å bli bedre. Jeg er ikke fornøyd når jeg ser disse tallene, sier Kjell Johan Abrahamsen, påtaleleder i Sørøst politidistrikt, som Vestfold er del av, til VG.

I oktober avslørte VG hvordan australsk politi i elleve måneder drev verdens største overgrepsforum. Australsk politi opplyser til Kripos at de så langt ikke har funnet norske brukere som kan knyttes til overgrepsmateriale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden