Meny

F-35-ankomst markeres på Ørland

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald, NATO-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg (H) er blant gjestene under den offisielle markeringen av at Norge nå får nye kampfly.

Markeringen finner sted på Ørland flystasjon fredag ettermiddag.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen skal være til stede.

De tre første F-35-flyene landet på Ørland sist fredag. Dermed ble en ny milepæl nådd i anskaffelsen, som er den største Forsvaret har gjort noensinne.

Totalt skal Norge kjøpe inntil 52 kampfly til en anslått anskaffelseskostnad på 81 milliarder kroner.

Allerede i 2006 ble det bestemt at Norge skulle kjøpe nye kampfly. Valget sto mellom amerikanske F-35, svenske JAS Gripen og felleseuropeiske Eurofighter, før Norge i 2008 landet på F-35.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, som var statsminister i årene 2005-2013, mener kjøpet av nye kampfly er viktig både for Norge og NATO.

– Det styrker både Norges og NATOs tilstedeværelse i nord, det bidrar til å styrke vårt kollektive forsvar, og det bidrar til å styrke NATOs evne til å håndtere krisesituasjoner utenfor NATOs områder, sa han tidligere denne uken.

(©NTB)

Populært