Frihandelens framtid under lupen når Trump deltar på APEC-toppmøte

USAs president Donald Trump and USAs førstedame Melania Trump ankommer Den forbudte by i Beijing for å se en operaforestilling sammen med Kinas president Xi Jinping og kona Peng Liyuan. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump and USAs førstedame Melania Trump ankommer Den forbudte by i Beijing for å se en operaforestilling sammen med Kinas president Xi Jinping og kona Peng Liyuan. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps tale på APEC-toppmøtet i Vietnam ventes å gi en pekepinn på hva hans mantra «Amerika først» vil innebære for USAs samarbeid med resten av verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump er ventet å utbrodere USAs framtidige forhold til global frihandel når han fredag taler på APEC-toppmøtet i Vietnam.

Trolig vil han gi retorikken litt mer kjøtt på beinet når han for første gang deltar på et toppmøte i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC), mener analytikere.

APEC består av 21 land, som til sammen står for 60 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt. Toppmøtet holdes denne gangen i den vietnamesiske byen Danang.

Rundreise

Trump har de siste dagene vært på statsbesøk i Japan, Sør-Korea og Kina. Onsdag besøkte han Den forbudte by, det tidligere keiserpalasset i Beijing, sammen med Kinas president Xi Jinping. De neste dagene fortsetter turen til Vietnam og Filippinene.

Under APEC-toppmøtet er det også ventet at Trump vil ha samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under rundreisen i Asia har Trump vært spesielt opptatt av å samle støtte for en hard og enhetlig linje mot Nord-Korea og landets atomvåpenprogram. Men han har også langet ut mot det han kaller urettferdig handel, slik han også gjorde under valgkampen i fjor.

Ifølge Trumps sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster ønsker presidenten å hindre at andre land gir urettferdige statlige subsidier til egen industri, at de diskriminerer utenlandske selskaper og at de begrenser utenlandsk investering.

Trudeau i Hanoi

Canadas statsminister Justin Trudeau var allerede onsdag på plass i Vietnams hovedstad Hanoi. På en pressekonferanse med sin vietnamesiske motpart Nguyen Xuan Phuc tok han til orde for frihandel som skaper arbeidsplasser og vekst både i Vietnam og Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han understreket at Canada ikke har hastverk med å signere en frihandelsavtale hvis den ikke tjener Canada og canadierne. Han framholdt også at Canada vil ta i betraktning eventuelle menneskerettighetsbrudd før en avtale inngås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har alltid vært veldig klar på at jeg vil stå opp for canadiske arbeidsplasser og canadiske verdier hver eneste gang vi engasjerer oss i verden, sa Trudeau.

Samme dag var APEC-landenes utenriksminister og handelsministre samlet i Danang for å bli enige om en felles erklæring som vanligvis blir offentliggjort mot slutten av toppmøtet. Målet er at den også skal inneholde et punkt om at landene er enige om å jobbe for global frihandel, selv om Trump har signalisert at han går inn for det motsatte.