Meny

Valgforsker: Venstre er blitt en mellomstasjon

Partileder Trine Skei Grande under fremleggelse av Venstres alternative statsbudsjett for 2018 mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Venstre mistet velgere til de rødgrønne, ble partiet reddet over sperregrensen av Høyre-velgere. Partiet er blitt en mellomstasjon, sier valgforsker.

Ifølge foreløpige tall fra Valgundersøkelsen 2017 har partiet de minst lojale velgerne, skriver Aftenposten. Kun 34 prosent av dem som stemte Venstre ved forrige stortingsvalg, gjorde det samme i år. 119.000 av partiets velgere i 2013, gikk i år enten til Ap, MDG, Sp eller SV.

Tross stor velgerflukt, ble partiet reddet over sperregrensen. Ifølge undersøkelsen stemte 39 prosent av årets Venstre-velgere Høyre ved forrige stortingsvalg.

– Her får du nok en bekreftelse på at det har vært en god del taktisk stemmegivning. En god del har nok fulgt oppfordringen om å stemme Venstre for å redde flertallet for borgerlig side, sier valgforsker Bernt Aardal, som sammen med Johannes Bergh står bak undersøkelsen.

Partileder Trine Skei Grande mener Aardal overdriver påstanden om taktisk stemmegivning.

– Han har ikke noe bevis eller belegg for å si det. Vi få jo mange tilbakemeldinger om at folk stemte Venstre fordi vi var tydelige på hvilken statsminister vi ville ha, men sto for en grønnere og mer liberal politikk, som de ville ha, sier hun.

(©NTB)

Populært