Meny

Trapper ned søket etter omkomne på Svalbard

Det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard, fotografert på 200 meters dyp. Nå avslutter Havarikommisjonen sitt arbeid på Svalbard. Minneenheten til ferdskriveren ansees som tapt. Foto: G.O. Sars / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sysselmannen trapper ned søket etter de omkomne fra helikopterulykken på Svalbard. Statens havarikommisjon er ferdig med sitt arbeid i området.

Bare én av de åtte russerne som satt i helikopteret er funnet, men fra og med torsdag trappes søket ned.

– Vi trekker ut de store ressursene, men vil fortsatt overvåke søkeområdene framover, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Ifølge Sysselmannen er avgjørelsen diskutert med russerne. I dagene framover vil det ikke lenger bli søkt langs strandsonen med mannskaper og lettbåter.

– Vi har rådført oss med politifaglig ekspertise innen søk etter omkomne og med eksperter på meteorologi og havstrømmer, blant annet fra Universitetssenteret på Svalbard. Tilbakemeldingen er at vi har søkt godt utover det som er vanlig, opplyser Askholt.

Havarikommisjonen avslutter

Torsdag opplyste Statens havarikommisjon at de avslutter arbeidet ved ulykkesstedet, uten å ha lokalisert minneenheten til ferdskriveren.

Havarikommisjonen har funnet og hevet helikopterets skrog, halebom og taleopptakeren i cockpiten. Også flere GPS-enheter er funnet.

Men den kanskje viktigste komponenten i arbeidet med å finne ut hvorfor helikopteret styrtet, ferdskriveren, er det bare funnet biter av. Den viktigste delen, minneenheten, er ikke funnet, kun sterkt skadde komponenter. Og kommisjonen tviler på at det er mulig å finne minneenheten.

«Basert på tilstanden til de delene av ferdskriveren som er funnet, er videre søk etter minneenheten avsluttet», opplyser Havarikommisjonen.

Sendt til Moskva

Taleopptakeren og GPS-enhetene er nå sendt til Moskva der den russiske havarikommisjonen skal avlese og analysere innholdet. Selve helikopterskroget og de andre delene som er tatt opp, blir sendt til Fastlands-Norge for nærmere undersøkelser.

Helikopteret styrtet i sjøen utenfor Barentsburg 26. oktober med åtte personer om bord. Én av de omkomne ble funnet og hentet opp av vannet, de øvrige sju er ikke funnet.

Ingen av de sju savnede russerne befant seg inne i helikopteret da det ble hevet. Foruten én livredningsvest som ble funnet på havbunnen, fant letemannskapene også de resterende 24 redningsvestene inne i skroget.

(©NTB)

Populært