Meny

Statens strålevern skuffet etter solariekontroll

Statens strålevern er ikke fornøyd med resultatene fra en storstilt kontroll med solarier. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens strålevern har ført tilsyn med solarier i 200 kommuner og fant omfattende brudd på regelverket. – Vi er skuffet, sier direktør.

Foreløpig er bare 70 prosent av tallene fra storkontrollen klare, men strålevernet er likevel tydelige på at resultatet ikke er tilfredsstillende.

– Det er omfattende brudd på regelverket, til tross for at bransjen har hatt god tid på å innrette seg, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern til NRK.

I fjor ble det innført 18-årsgrense for bruk av solarium, men over halvparten av solstudioene som er kontrollert, har ikke god nok alderskontroll, skriver kanalen.

– Det er ekstra skuffende fordi vi vet at risikoen for å få hudkreft er ekstra høy for dem som starter med solarium i tidlig alder, sier Kofstadmoen.

Ved 55 prosent av de undersøkte solstudioene fikk ikke kundene god nok informasjon om helsefarene ved å ta sol.

Styreformann i Norsk Solarieforening, Ronny Rath Pedersen, er uenig i Strålevernets konklusjoner. Han sier at bransjen støtter opp om kravet om god informasjon og forsøker så langt det er mulig å etterleve regelen om 18-årsgrense.

– Vi tror det er en betydelig del av bransjen som har en tilfredsstillende form for alderskontroll, sier han.

Han mener Strålevernet håndhever regelverket for rigid, og at de har en agenda.

(©NTB)

Populært