Meny

Leder i finansnæringen mener boligkravene i Oslo bør justeres

Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, mener finansministeren bør la bankene få anledning til å fravike kravene i mer enn ti prosent av lånesøknadene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ni måneder har leilighetssalget i Oslo hatt en prisnedgang på 14,2 prosent. Det mener leder i finansnæringen skyldes for strenge boligkrav i hovedstaden. 

Allerede i januar startet nedturen for mange leiligheter hvor boenheter under 45 kvadratmeter falt til sammen 14,2 prosent fra og med januar til og med oktober. Det viser statistikk fra Eiendomsverdi som Dagens Næringsliv refererer til.

Bruktboligmarkedet i Oslo som helhet har hatt en prisnedgang på 10,1 prosent siden toppen ble nådd i april.

Ved nyåret innførte finansminister Siv Jensen (Frp) nye boliglånskrav for hele landet, og ekstra strenge retningslinjer for Oslo. Den midlertidige forskriften gjelder til 30. juni neste år.

På landsbasis sier boliglånsforskriften at man ikke skal kunne låne mer enn fem ganger sin inntekt. Bankene kan likevel fravike kravet i ti prosent av lånesøknadene hvert år. I Oslo er det krav til at man må ha 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig, og bankene kan kun fravike i åtte prosent av tilfellene.

– Det var en ekstraordinær situasjon i Oslo, som gjorde at man måtte stramme inn kravene. Med utviklingen som vi ser nå, har vi ikke lenger det behovet, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Finansdepartementet ba mandag Finanstilsynet gi en vurdering av utviklingen i boligprisene og i norske husholdningers gjeld, og hvordan boliglånsforskriften har påvirket utviklingen. 1. mars er satt som frist for departementet til å komme med en vurdering.

(©NTB)

Populært