Jemenittisk rakett skutt ned ved Riyadh

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia har skutt ned en ballistisk rakett nordøst for hovedstaden Riyadh, ifølge statlige medier. Jemenittiske opprørere sier de avfyrte raketten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Houthi-militsen i Saudi-Arabias naboland har overfor Al Jazeera og flere andre medier tatt på seg ansvaret for angrepet, som skal ha vært rettet mot den internasjonale flyplassen i utkanten av Riyadh.

Saudiarabiske medier melder at landets flyvåpen skjøt ned og ødela raketten uten at den gjorde noen skade. Deler av missilet landet i et ubebodd område nord for hovedstaden.

– Missilet hadde begrenset størrelse og medførte ingen skader eller ødeleggelser, melder den statlige saudiarabiske TV-kanalen Al-Ekhabriya.

Saudi-Arabia har siden 2015 ledet en militærallianse som har utført over 100.000 luftangrep mot Houthi-kontrollerte områder i Jemen.

Over 1.000 kilometer

Dette er første gang at en Houthi-rakett har vært så nær et befolket område i Saudi-Arabia, skriver nyhetsbyrået AP. Det er tilsynelatende også den mest langtrekkende raketten som er blitt skutt inn i Saudi-Arabia. Riyadh ligger rundt 1.000 kilometer nord for grensa til Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En saudiarabisk militærtalsmann fordømmer angrepet og sier raketten ble avfyrt «vilkårlig» mot et befolkningssentrum.

Saudi-Arabia har skutt ned en rekke raketter fra jemenittiske opprørere siden kongedømmet gikk til krig i det lutfattige nabolandet i mars 2015.

Over 10.000 mennesker er drept og over 3 millioner er drevet på flukt som følge av krigen i Jemen, som er på randen av en sultkatastrofe.

USA, som er en av Saudi-Arabias viktigste leverandører av militært utstyr, har gitt logistisk støtte til koalisjonen. Norge har solgt våpen og forsvarsmateriell til flere av landene i militæralliansen som kriger i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hevn»

Nyhetstjenesten Al-Masira sier missilet som ble avfyrt lørdag kveld, var produsert i Jemen. Saudi-Arabia har tidligere anklaget sin regionale rival Iran for å trene og væpne Houthi-militsen. Iran avviser at de støtter opprørerne med materiell, men har gitt politisk støtte til den jemenittiske bevegelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Houthi-talsmannen Ali al-Qahum sier til nyhetsbyrået DPA at raketten ble avfyrt som hevn.

– Vi har rett til å svare og bombardere med raketter dem som utfører daglige massakrer mot vårt folk, sier han.

Tidligere denne uka ble rundt 30 mennesker, blant dem flere barn, drept i et antatt saudiarabisk luftangrep mot et marked i det Houthi-kontrollerte Nord-Jemen.