Ny miniubåt på vei ut til området utenfor Barentsburg

Turen tok en dramatisk vending for turistene om bord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Letemannskaper arbeider fortsatt med å lokalisere det forsvunne helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix
Turen tok en dramatisk vending for turistene om bord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Letemannskaper arbeider fortsatt med å lokalisere det forsvunne helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En ny ubemannet miniubåt skal settes inn i søket etter det russiske helikopteret som er forsvunnet utenfor Barentsburg. Det arbeides med å få denne sjøsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke så mye aktivitet der oppe akkurat nå. Polarsyssel er den eneste ressursen som ligger ute i søksområdet. Samtidig arbeides det med å få en ny miniubåt om bord i kystvaktskipet Barentshav, sier Rune Danielsen, redningsleder i Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge, til NTB klokken 5.20 lørdag morgen.

Ifølge Danielsen ankom den nye miniubåten, en såkalt AOV, Svalbard i Forsvarets Herkules-fly rundt midnatt. Denne skal være noe større enn den som ble satt inn fredag. Det arbeides gjennom natten med å få denne sjøsatt.

Krevende utstyr

– Det er en stor logistikkutfordring for å få alt på plass. Det er snakk om stort og tungt utstyr som det tar tid å rigge til, fortsetter Danielsen. Fredag ble en annen miniubåt satt inn i søket, uten resultat.

Værforholdene er tøffe i området, og HRS påpeker at aksjonen er en kamp mot tiden.

– Det har vært kraftig vind og snødrev i området. Jo lenger aksjonen pågår, jo mer svinner håpet, sa pressemedarbeider Geir Mortensen ved HRS til NTB fredag kveld.

– Vi fortsetter som en redningsaksjon og får ta en avgjørelse senere på om det skal fortsette. Røde Kors gjorde søk da det var lyst, og dette fortsetter mest sannsynlig i morgen, sa Torkildsen.

Redningsaksjon

Ifølge Danielsen har arbeidet fortsatt status som en redningsaksjon, noe som betyr at man formelt sett fortsatt har håp om å finne noen i live.

Åtte personer var om bord i det russiske helikopteret da det etter alt å dømme styrtet torsdag ettermiddag. Helikopteret er antatt styrtet i sjøen på innflygingstraseen et par kilometer nord for Kap Heer, i Barentshavet.

Over ett døgn etter at den omfattende redningsaksjonen ble satt i gang, hadde letemannskapene fortsatt ingen håndfaste spor å gå etter.

Personvernpolicy