Australias visestatsminister må gå grunnet dobbelt statsborgerskap

Australias høyeste domstol har besluttet at visestatsminister Barnaby Joyce må gå av fordi han har dobbelt statsborgerskap. Foto: AP / Rob Griffith / NTB scanpix
Australias høyeste domstol har besluttet at visestatsminister Barnaby Joyce må gå av fordi han har dobbelt statsborgerskap. Foto: AP / Rob Griffith / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Australias høyeste domstol har besluttet at visestatsminister Barnaby Joyce må gå av fordi han har dobbelt statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble valgt inn i parlamentet i Canberra selv om han også er statsborger i New Zealand. Det var galt, har den australske grunnlovsdomstolen fastslått. Australiere kan ikke velges til parlamentet hvis de også er borgere i et annet land.

Ytterligere fire parlamentsmedlemmer med dobbelt statsborgerskap ble valgt inn på samme feilaktige grunnlag, ifølge retten.

Domstolen ble bedt om på vurdere statsborgerskapet til i alt sju politikere. To av dem ble funnet å ha lovlig statsborgerskap i forhold til også å være innvalgt i parlamentet.

Barnaby Joyce har sagt at han ikke hadde kjennskap til at han også var statsborger i New Zealand. Faren hans kom derfra til Australia på 1940-tallet. Den som ble født i utlandet med en far fra New Zealand mellom 1949 og 1978, ble automatisk statsborger i New Zealand.

Rettens beslutning innebærer at statsminister Malcolm Turnbull vil ha mistet sitt flertall i parlamentet når det samles igjen 27. november, skriver The Sydney Morning Herald.

Domstolens avgjørelse innebærer at koalisjonsregjeringen, som har en overvekt på ett mandat i parlamentet, må holde suppleringsvalg for å fylle plassen til Joyce.

Personvernpolicy