USA tar imot flyktninger igjen

USA har besluttet å ta imot flyktninger igjen etter en stopp i 120 dager, men de som flyr fra elleve «høyrisikoland» må vente i ytterligere 90 dager. Foto: AP / Evan Vucci / NTB scanpix
USA har besluttet å ta imot flyktninger igjen etter en stopp i 120 dager, men de som flyr fra elleve «høyrisikoland» må vente i ytterligere 90 dager. Foto: AP / Evan Vucci / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har besluttet å ta imot flyktninger igjen etter et opphold på 120 dager, men de som ankommer fra elleve «høyrisikoland» må vente i ytterligere 90 dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den midlertidige flyktningstansen, som president Donald Trump har ønsket å introdusere siden januar, trådte i kraft i juni. Det var en del av hans kontroversielle innreiseforbud for mennesker fra en rekke land.

Flyktninger som søker om opphold i USA må nå gjennom en strengere sikkerhetskontroll, som også inkluderer deres aktivitet i sosiale medier og kontaktnett.

Trump utstedte den nye ordren sent tirsdag som erstatning for det gamle forbudet som utløper og som ble møtt med kraftig kritikk fordi det rettet seg spesielt mot muslimske land.

I sitt siste budsjettår, som utløp i september i år, satte president Barack Obama taket på antall flyktninger til 110.000. Trump kuttet dette først til 53.000 og legger opp til et maksimalt mottak på 45.000 flyktninger for budsjettåret 2018.

Tjenestemenn ville ikke oppgi hvilke elleve land som fortsatt er omfattet av forbudet, men sa de er de samme som på en liste fra 2015. Flyktninger fra disse landene må vente i ytterligere i 90 dager på en sikkerhets- og etterretningsgransking, men myndighetene vil ikke oppgi hva som vil skje når denne perioden utløper.

Ifølge flyktningorganisasjoner er de berørte landene Egypt, Iran, Irak, Libya, Mali, Nord-Korea, Somalia, Sør-Sudan, Sudan, Syria og Jemen.