Xi er skrevet inn i Kinas grunnlov

President Xi Jinping innlemmes i Kinas grunnlov. Foto: AP / NTB scanpix
President Xi Jinping innlemmes i Kinas grunnlov. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kinesiske kommunistpartiets kongress har vedtatt å skrive president Xi Jinping inn i landets grunnlov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen, som samles hvert femte år, vedtok på sin siste dag tirsdag å gjøre Xi til del av Kinas grunnlov.

– Det kinesiske folket og vår nasjon har en stor og lys framtid i vente, sa Xi til delegatene.

Bare to tidligere kinesiske ledere har fått navnet sitt skrevet inn i grunnloven; landsfaderen Mao Zedong, og Deng Xiaoping som sto bak store økonomiske reformer på 1980-tallet.

To andre tidligere presidenter, Hu Jintao og Jiang Zemin, har fått sine politiske filosofier innlemmet i grunnloven, men er ikke omtalt ved navn.

Xis politiske filosofi om «sosialisme med kinesiske kjennetegn i en ny æra» innlemmes i grunnloven som «tankesett», i motsetning til «teori».

– Tanker står sterkere enn teori i kinesisk diskurs, sier den politiske kommentatoren Deng Yuwen.

– Fylles med varme

Xis tanker og filosofi har åpenbart vært en viktig «snakkis» blant de over 2.300 kongressdeltakerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo mer jeg studerer Xis rapport, jo dypere føler jeg at tankene hans er, sier partiets leder i storbyen Chongqing, Chen Min'er, ifølge avisen Financial Times.

Che Jun, kommunistpartiets leder i den østlige Zhejiang-provinsen, forteller at Xis tanker fyller ham med «varme og en følelse av aksept».

Innholdet i presidentens politiske filosofi skaper neppe begeistring blant kinesiske demokratiforkjempere. I stedet framhever han det eneveldige kommunistpartiets rolle på alle samfunnsområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mektig

– Han sier at vi ønsker å bedre livskvaliteten, men at det bare kan gjøres med en større konsentrasjon av makt. Særlig i kommunistpartiets toppledelse, sier Kristin Shi-Kupfer fra forskningsinstituttet Mercator i Tyskland.

Mens Xis forgjengere holdt en lavere profil, er den sittende presidenten gjenstand for noe som minner om persondyrkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskrives allerede som Kinas mektigste leder på lang tid – og kanskje helt siden Mao Zedong.

Kamp mot korrupsjon

Xi har styrt landet gjennom ettervirkningene av finanskrisen for ti år siden. Den rammet vestlige land hardt, mens Kina slapp billigere unna det økonomiske jordskjelvet.

I tillegg har Xi stått i spissen for en knallhard kampanje mot korrupsjon. Den har vært populær blant vanlige kinesere, men kritikere mener Xi også har brukt kampanjen til å fjerne rivaler i kommunistpartiet.

– Xi vant folkets støtte med antikorrupsjonskampanjen. Samtidig styrket han sin maktposisjon, sier professor Hu Xingou ved Beijing Institute of Technology.

Onsdag skal Kinas nye sentralkomité holde sitt første møte i plenum, der det er ventet at Xi utpekes til partileder for en ny periode. Sentralkomiteen skal da også velge politbyråets stående komité.