Tillerson besøker Bagdad etter Iran-kritikk

USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.h.) i samtale med Iraks statsminister Haider al-Abadi. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Rex Tillerson (t.h.) i samtale med Iraks statsminister Haider al-Abadi. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Rex Tillerson reiste mandag til Bagdad, dagen etter at han ba om at sjiamuslimske militssoldater fra Iran må forlate Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den irakiske regjeringen har reagert kraftig på Tillersons uttalelse.

– Ingen har rett til å blande seg inn i irakiske saker, heter det i en pressemelding fra regjeringen, der det vises til en kilde nært knyttet til statsminister Haider al-Abadi.

I pressemeldingen framholdes det også at medlemmene i den regjeringsstøttede sjiamilitsen Hashed al-Shaabi er irakere «som er opptatt av landet sitt og som har ofret seg for å forsvare sitt land og folk».

Diskuterte tiltak

På sitt møte i Bagdad diskuterte Tillerson og Abadi tiltak som ble tatt av den irakiske regjeringen for å gjenopprette myndigheten til den føderale regjeringen i Kirkuk.

I forrige uke tok regjeringsstyrker tilbake kontrollen over den omstridte oljerike provinsen fra kurdiske styrker i kjølvannet av folkeavstemningen for et uavhengig Kurdistan.

– Vi er bekymret og litt nedtrykt over de siste uoverensstemmelsene som har oppstått mellom den regionale regionen i Kurdistan og den irakiske staten, sa Tillerson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har venner både i Bagdad og i Arbil og vi oppfordrer begge parter til å gå inn i en diskusjon og dialog, la han til.

Utspill mot Iran

Den mektige sjiamilitsen, som også er kjent under navnet Popular Mobilization Forces, har spilt en sentral rolle i kampen mot IS i Irak, ikke minst under offensiven mot landets nest største by Mosul. I forrige uke deltok også militsen i offensiven mot kurdiskkontrollerte Kirkuk i Nord-Irak, noe kurderne reagerte kraftig på.

Søndag uttalte Tillerson at når kampen mot IS nærmer seg slutten, må iranske militssoldater reise hjem.

– Alle fremmedkrigere må reise hjem, sa Tillerson på en pressekonferanse i Riyadh i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk kongedømme, som regner Iran som sin fremste fiende i regionen.