Aktor ber om sju års fengsel for antatt hovedmann i asylbrannsak i Hordaland

Hotell Lune Huler i Lindås nord for Bergen brant i desember 2015. Hotellet skulle snart bli tatt i bruk som midlertidig asylmottak. Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen / NTB scanpix
Hotell Lune Huler i Lindås nord for Bergen brant i desember 2015. Hotellet skulle snart bli tatt i bruk som midlertidig asylmottak. Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor ber om henholdsvis seks og sju års fengsel for to polske brødre som er tiltalt for å ha tent på et planlagt asylmottak i Lindås i Hordaland i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor, statsadvokat Benedikte Høgseth, har verken DNA-bevis, fingeravtrykk eller håndfaste vitneobservasjoner som peker mot de polske brødrene. skriver Bergens Tidende.

Hotell Lune Huler i Lindås kommune i Nordhordland hadde bare vært godkjent som asylmottak i et drøyt døgn da det brant ned til grunnen natt til 6. desember 2015. Hotellet skulle benyttes som midlertidig mottak for 40 mindreårige asylsøkere.

Det var to personer inne i bygningen da brannen startet, men begge kom seg uskadd ut før hotellet ble fullstendig overtent. Ingen av de to brødrene på 35 og 37 år erkjenner straffskyld.

Statsadvokaten mener 37-åringen bestilte brannen fra sin 35 år gamle bror og en 40 år gammel kamerat fra Polen. Statsadvokaten beskriver den eldre broren som hovedmann.

– Påstanden min er sju år på den eldste broren og seks år for den yngste broren, sier statsadvokat Høgseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun vil gi et fradrag i straffen for den yngre broren på ett års fengsel. I tillegg krever hun at de betaler en erstatning på 9,6 millioner kroner til forsikringsselskapet. Ifølge aktor var motivet til 37-åringen frykt og rasisme. Han eier en bolig i nærheten av hotellet.

Den 40 år gamle polakken var også tiltalt for å ha tent på to av bygningene til hotellet, men han oppholder seg i Polen, som ikke utleverer egne borgere.