Kinas vekst avtok litt i tredje kvartal

En kvinne sjekker mobiltelefonen sin utenfor et populært kjøpesenter i Beijing. Veksten i Kina var noenlunde stabil i tredje kvartal, men stadig høyere statlige låneopptak bekymrer. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix
En kvinne sjekker mobiltelefonen sin utenfor et populært kjøpesenter i Beijing. Veksten i Kina var noenlunde stabil i tredje kvartal, men stadig høyere statlige låneopptak bekymrer. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas økonomi vokste med 6,8 prosent i tredje kvartal, en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med andre kvartal, opplyser landets statistiske byrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten hjelpes fram av at det er god gang i varehandelen og sterke eksporttall. Men eksperter advarer likevel om at Kinas stadig større statlige gjeld utgjør en risiko og kan føre til at veksten avtar enda mer framover.

Kinesiske myndigheter har ønsket å minske de statlige låneopptakene, men har i stedet tatt opp lån for å støtte bygg- og anleggssektoren og statseide virksomheter for å skape vekst.

Også Det internasjonale pengefondet har bedt Kina begrense låneopptakene for å unngå en brå vekstreduksjon.

På partikongressen i kommunistpartiet, som startet i Beijing onsdag, har president Xi Jinping gjentatt løftet om at myndighetene vil gjennomføre flere økonomiske reformer og la markedet spille en større rolle i økonomien. Han kom imidlertid ikke med konkrete forslag om hvordan dette skal gjøres.