SV kritisk til regjeringens budsjettforslag om barnevernet

Illustrasjonsfoto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs Freddy André Øvstegård er kritisk til at regjeringen flytter penger fra det statlige barnevernet til kjøp av private barnevernstjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget til neste års statsbudsjett kuttes bevilgningen til det statlige barnevernet med 636 millioner kroner – 539 millioner kroner går til kjøp av private barnevernstjenester, skriver Klassekampen.

– Det er en ren flytting av penger fra det statlige barnevernet til kommersielle aktører. Det er skremmende å se når vi nylig har sett en rekke avsløringer av hvordan de driver, sier Øvstegård til avisen.

Han peker på avsløringer om hvordan kommersielle aktører kontrollerer to tredeler av det private barnevernsmarkedet.

Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) sier utviklingen i de siste års budsjetter av bevilgning til det statlige barnevernet og de private er «en faglig begrunnet vridning i bruk av tiltak fra institusjon til fosterhjem».

– Denne vridningen er det bred politisk enighet om, og begrunnelsen bygger på hva som er det beste for barna. Siden kommunene ikke har klart å rekruttere nok fosterhjem, har dette ført til en økning i bruk av private fosterhjem, ifølge Terning.

Han understreker overfor NTB at flyttingen av midler i budsjettet etter departementets syn ikke betyr en økning i kjøp av private tjenester.

– Dette er en mer realistisk budsjettering ved at midlene budsjetteres på den posten de antas å bli brukt på, sier Terning.