Kinas president med sjelden innrømmelse på partikongress

President Xi Jinping under partikongressens åpning onsdag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix
President Xi Jinping under partikongressens åpning onsdag. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Xi Jinping snakket om Kinas lyse fremtid på åpningen av Kommunistpartiets kongress onsdag, men innrømmet også at landet har økonomiske utfordringer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Situasjonen både innenlands og utenlands gjennomgår store og komplekse forandringer, fastslo Xi i sin åpningstale onsdag.

Han viste til flere økonomiske utfordringer som partiet må ta tak i: Økende inntektsforskjeller og problemer knyttet til arbeidsmarkedet, utdanning og helsevesenet.

– Realøkonomien må styrkes, og vi har en lang vei å gå når det gjelder å beskytte miljøet, sa Xi foran flere tusen delegater i Folkets store hall i Beijing.

Andre kinesiske ledere har lenge advart om at Kina rammes av en svekket global økonomi i kjølvannet av finanskrisen for snart ti år siden. Men at Xi nevner slike problemer i en tale som skal styrke kommunistpartiets selvtillit, regnes som oppsiktsvekkende.

Bakgrunn: Beijing står stille under partikongressen

Endringer i ledelsen

Kommunistpartiets kongress holdes én gang hvert femte år, og Xis tale varte i tre og en halv time.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen er det eneveldige partiets øverste organ, og skal blant annet skifte ut deler av ledelsen. Xi selv sitter trygt, men det ventes at minst fire av sju medlemmer byttes ut i det som reelt sett er Kinas mektigste organ: Den stående komiteen i kommunistpartiets politbyrå.

I åpningstalen understreket Xi at partiet må slå ned på uttalelser og handlinger som kan true dets grep om makten.

– Alle i partiet må gjøre mer for å opprettholde partiets lederskap og Kinas sosialistiske system. Alle må motsette seg uttalelser eller handlinger som undergraver det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Forsker: – Kina frykter et regjeringssammenbrudd i Nord-Korea

1,3 millioner straffet

Xi beskrives som en av de mektigste lederne i Kina på mange år. I motsetning til sine forgjengere er han gjenstand for noe som kan minne om en persondyrkelse.

Presidenten har stått i spissen for en knallhard kampanje mot korrupsjon, som skal ha ført til at 1,3 millioner mennesker er blitt straffet. Både lokale tjenestemenn i små landsbyer og mektige partitopper er fjernet fra stillingene sine og stilt for retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behovet for å bekjempe korrupsjon er utvilsomt til stede, men kritikere mener Xi også har brukt kampanjen til å fjerne potensielle rivaler i kommunistpartiet.

På partikongressen vil han etter alle solemerker få en ny femårsperiode som partiets generalsekretær – og det spekuleres på om han vil legge forholdene til rette for enda en utvidelse etter dette.

– Åpenhet gir framgang

Kommunistpartiet har jobbet hardt for å spre sin ideologi mens Xi har sittet med makten, og myndighetene har slått hardt ned på politiske opposisjonelle.

Demokratiforkjemper og nobelprisvinner Liu Xiaobo slapp først ut av fengsel noen uker før han døde av kreft i sommer.

Etter hvert som Kina har fått stadig mer økonomisk makt, er vestlige lands protester mot kinesiske menneskerettsbrudd blitt svakere. Men Kina har også høstet anerkjennelse fordi landet har stått fram som en forsvarer av økonomisk globalisering og tiltak for å beskytte miljøet.

– Åpenhet fører til framgang, mens isolasjon fører til at man faller etter. Kina vil ikke lukke døren mot verden, sa Xi Jinping i sin tale under åpningen av partikongressen.