Hawaii-dommer blokkerer Trumps reviderte innreiseforbud

Mange har protestert mot Trumps innreiseforbud. Foto: AP / NTB scanpix
Mange har protestert mot Trumps innreiseforbud. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En føderal dommer på Hawaii har blokkert president Donald Trumps tredje utgave av det omstridte innreiseforbudet, kun timer før det skulle tre i kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Derrick Watson godkjente tirsdag delstaten Hawaiis henvendelse om en midlertidig blokkering av de føderale myndighetenes planer om å iverksette innreiseforbudet.

Den tredje utgaven av forbudet, som omfatter borgere fra Iran, Libya, Nord-Korea, Somalia, Syria, Jemen og Tsjad samt enkelte høytstående tjenestemenn fra Venezuela og deres familier, skulle etter planen tre i kraft ved midnatt onsdag Washington-tid.

Seier

– Dette er tredje gang Hawaii har gått rettens vei for å stanse president Trump fra å innføre et reiseforbud som diskriminerer mennesker på bakgrunn av deres nasjonalitet og religion. I dag er nok en seier for rettssikkerheten, sier statsadvokat Doug Chin.

Delstatsmyndighetene på Hawaii mener at også den siste reviderte utgaven av Trumps innreiseforbud har som mål å «ekskludere muslimer fra USA».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Watson ga Hawaii medhold i at det reviderte innreiseforbudet «lider av de samme sykdommene som de foregående», ifølge Washington Post.

Farlig feil

– Det mangler tilstrekkelig grunnlag for å kunne si at innreise for over 150 millioner statsborgere fra seks navngitte land vil være skadelig for USAs interesser, heter det i begrunnelsen fra Watson.

Justisdepartementet sier de vil anke dommen og talsperson for Det hvite hus, Sarah Sanders, mener dommerens avgjørelse er en «farlig feil»:

– Den undergraver presidentens forsøk på å holde amerikanere trygge.

I september utsatte amerikansk høyesterett en viktig høring der det skulle avgjøres om forbudet er i strid med amerikansk lov. Andre føderale domstoler i USA vurderer også muligheter for å blokkere den siste utgaven av innreiseforbudet.