Politikilder: 189 ble drept i angrep med lastebilbombe mot hotell i Somalia lørdag

Ødeleggelsene etter selvmordsangrepet i Mogadishu lørdag er enorme. Se video fra stedet over.

Antallet drepte i terrorangrepet lørdag mot et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu, har steget til 189, ifølge kilder i politiet og helsevesenet i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet skal være det verste noen gang i Somalia, som har vært herjet av væpnet konflikt, politisk kaos og manglende sentral styring i lange perioder siden 1991.

Mange av de døde er hentet ut av restene av ødelagte bygninger, sier politimannen Mohamed Dahir til nyhetsbyrået DPA. Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed har kalt angrepet en nasjonal tragedie.

Ingen har så langt påtatt seg skylden for angrepet, men den somaliske regjeringen mener den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab trolig står bak.

Angrepet var tilsynelatende rettet mot Safari Hotel, som ligger i en travel gate i distriktet Hodan, ikke langt unna utenriksdepartementets lokaler. Hotellet ble lagt i ruiner da en lastebil fylt med sprengstoff eksploderte.

Lørdag kveld ble det opplyst at minst 50 var blitt drept, men søndag formiddag var antallet økt til minst 85. Noen timer senere opplyste kilder i politiet og helsevesenet at 189 var døde og over 200 skadd.

Voldsomme ødeleggelser

Skuddsalver kunne høres i området etter eksplosjonen, som forårsaket voldsomme ødeleggelser ved et travelt veikryss. Flere døde mennesker og blodige sandaler og sko lå strødd ved bombestedet. Biler var blåst over ende og lå brennende i gata.

– Døde kropper lå strødd utover området. Jeg har aldri sett et så grusomt angrep. Ødeleggelsene minner om de et jordskjelv forårsaker, sier Ahmed Hassan som var vitne til eksplosjonen.

Et annet vitne, Abdiasis Qorane, sier over hundre biler sto i brann, inkludert hans egen.

– Det var blod overalt, sa Qorane.

Dører og vinduer ble blåst ut i bygninger flere hundre meter fra eksplosjonsstedet. Borgermester Thaabid Abdi sier de arbeider med å få ut folk fra ruinene.

Veisperringer

Beredskapen har vært høy i Somalias hovedstad, der militæret er utplassert ved flere veisperringer.

Ifølge politioverbetjent Mohamed Hussein hadde sikkerhetsstyrker fulgt etter lastebilen i forkant av angrepet fordi den vakte deres mistanke.

Ingen tok umiddelbart på seg ansvar for angrepet, men den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab har tidligere utført blodige bombeangrep mot sivile i Mogadishu.

Safari Hotel er også et vanlig stopp for folk som har vært på reise i utlandet, regjeringsansatte og journalister. Sikkerhetsstyrker stopper og gjennomsøker til vanlig biler i veikrysset ved hotellet.

Forsvarsminister gikk av

Bomben gikk av to dager etter at sjefen for USAs Afrika-kommando var i Mogadishu for å møte Somalias president.

Samtidig gikk landets forsvarsminister og hærsjef av uten at det ble oppgitt noen offisiell forklaring.

Islamistgruppa al-Shabaab har den siste tiden trappet opp sine angrep mot militærbaser sør og sentralt i Somalia. USA har samtidig trappet opp droneangrep mot den al-Qaida-tilknyttede gruppa, som også kriger mot 20.000 soldater fra Den afrikanske union i landet.

Det pågår søndag fortsatt søk etter overlevende i ruinene. Foto: Mohamed Abdiwahab / AFP
Det pågår søndag fortsatt søk etter overlevende i ruinene. Foto: Mohamed Abdiwahab / AFP

Personvernpolicy