Stille fra irakiske og kurdiske styrker i Kirkuk 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av irakiske soldater står utenfor byen Kirkuk nord i Irak i påvente av at kurdiske soldater skal trekke seg ut av området. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en kurdisk tjenestemann ga Irak de kurdiske peshmerga-soldatene frist til klokken 2 natt til søndag for å trekke seg ut av byen og gå tilbake til stillingene de hadde før 6. juni 2014.

Ifølge BBC indikerer flere meldinger at tidsfristen er utsatt i 24 timer. Irakiske myndigheter skal ha benektet at noen tidsfrist i det hele tatt var satt.

Regjeringsstyrkene rykket fredag fram og sto bare få kilometer fra kurdiske styrker ved oljebyen Kirkuk i Nord-Irak. Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater har siden torsdag kveld blitt utplassert i og ved Kirkuk med beskjed om å forsvare byen for enhver pris.

– Kravet fra regjeringsstyrkene om å evakuere Kirkuk og overgi kontrollen av provinsen, innbyggerne og de naturlige ressursene er helt uakseptabel, sa den kurdiske guvernøren i Kirkuk, Najmaldin Karim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Karim er kurderne i kontakt med den USA-ledede koalisjonen mot IS som overvåker situasjonen.

De kurdiske styrkene tok kontrollen over Kirkuk i 2014 da regjeringssoldatene flyktet fra området som følge av en omfattende IS-offensiv. Etter hvert som IS ble drevet ut, ble området inntatt av kurdiske styrker som spilte en sentral rolle i offensiven.