Kilder: Hamas og Fatah har inngått avtale

Ahmed Hilles, en Fatah-topp i Gaza t.v. hører på Ghazi Hamad i Hamas-bevegelsen t.h mens bak dem går sikkerhetsvakter fra begge sider. Her venter de på den palestinske statsministeren Rami Hamdallah på den palestinske grensen av Beit Hanoun-grensen nord på Gazastripen 2. oktober. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix
Ahmed Hilles, en Fatah-topp i Gaza t.v. hører på Ghazi Hamad i Hamas-bevegelsen t.h mens bak dem går sikkerhetsvakter fra begge sider. Her venter de på den palestinske statsministeren Rami Hamdallah på den palestinske grensen av Beit Hanoun-grensen nord på Gazastripen 2. oktober. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De rivaliserende palestinske bevegelsene Hamas og Fatah skal ha nådd en politisk forsoning, ifølge kilder som Reuters siterer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen skal bli presentert på et pressemøte i Kairo senere torsdag, ifølge nettstedet Palestinian Information Centre, som støtter Hamas.

Nettstedet siterer medlemmer av Hamas’ pressetjeneste, men gir ikke flere detaljer om avtalens innhold.

De to rivaliserende gruppene har i senere tid innledet et forsoningsforsøk. Hamas inviterte Fatah til samtaler i september etter å ha sagt seg villig til å til å akseptere Fatah-lederens, president Mahmoud Abbas, betingelser.

Det har imidlertid vært høyst uklart om Hamas-ledere vil gå med på at deres væpnede vaktstyrke skal erstattes av sikkerhetsstyrker fra Vestbredden.

Egypt har meglet mellom de to bevegelsene i håp om forsoning.

Hamas, som betegnes som en terrororganisasjon i USA, Israel og EU, vant det siste palestinske valget i 2006. Dette skapte mer vondt blod mellom de to palestinske grupperingene.

Etter at Hamas tok kontrollen over Gazastripen i 2007, måtte sikkerhetsstyrkene til den mer sekulære palestinske Fatah-bevegelsen forlate Gazastripen som følge av intern strid. Fatah har siden kun styrt på den israelskokkuperte Vestbredden.

Også i 2011 signerte de to fraksjonene en forsoningsavtale og lovet hverandre at det skulle holdes valg innen seks måneder, men avtalen ble aldri gjennomført.

Personvernpolicy