Vinprodusenter frykter ødeleggelser etter skogbrannene i California

Voldsom røyk dekker det østlige området i Napa i California. Skogbrannene herjer i flere vindistrikt. Foto: Michael Short / AP / NTB scanpix
Voldsom røyk dekker det østlige området i Napa i California. Skogbrannene herjer i flere vindistrikt. Foto: Michael Short / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vinprodusenter prøver å få oversikt over hvilke ødeleggelser de står overfor etter å ha blitt rammet av skogbrannene som herjer i California.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst fem vingårder er helt nedbrent, mens ni andre har fått skader, sier styremedlem i vinprodusenters handelsorganisasjon i Napa Valley, Michael Honig. Han legger til at de ikke har hørt fra flere av medlemmene, spesielt fra dem som ligger i de mest utsatte områdene.

– Vi har ikke oversikt over hvordan disse vingårdene har blitt påvirket. Lyspunktet, om man kan si det, er at de fleste av oss har høstet inn 90 prosent av druene for 2017, så mesteparten har blitt plukket, sier Honig.

Ønologiekspert Anita Oberholster ved University of California i Davis vest for Sacramento sier at om lag 12 prosent av vingårdene i California ligger i Sonoma og Napa og tilstøtende nærområder. Hun legger til at druene fra denne regionen er av høyeste kvalitet.

Oberholster tror ikke at brannene vil påvirke vinåret 2017 for mye, og sier at røyken må ligge lenge for å kunne gjøre særlig skade.

Det er særlig vinområdene nord for San Francisco som er rammet av de voldsomme skogbrannene som startet søndag kveld. Minst 15 mennesker har mistet livet og flere hundre er meldt savnet. Hundrevis av brann- og politifolk ble satt inn tirsdag for å forsterke innsatsen mot ilden som fortsatt ikke er under kontroll.

Myndighetene opplyser at minst 2.000 bolig- og forretningsbygg er ødelagt, og frykter at tallet vil stige. Sykehusene i delstaten oppgir at minst 185 pasienter er behandlet for skader som følge av brannen.

President Donald Trump sa til delstatens guvernør Jerry Brown tirsdag at myndighetene vil hjelpe innbyggerne i California.

– Vi her for dere i denne forferdelige tragedien, la Trump til.

Personvernpolicy