Anklagene mot Weinstein fortsetter – Hollywood reagerer

Skuespillerne Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow er blant flere som står fram og anklager filmprodusent Harvey Weinstein for seksuell trakassering. Foto: AP / NTB scanpix
Skuespillerne Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow er blant flere som står fram og anklager filmprodusent Harvey Weinstein for seksuell trakassering. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere kjente skuespillere står fram og anklager den sparkede filmprodusenten Harvey Weinstein (65) for seksuell trakassering og voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespillere som Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie og Rosanna Arquette er blant flere som anklager filmprodusenten for seksuell trakassering.

Paltrow beskriver Weinsteins forsøk på å overtale henne til å gi ham en massasje inne på hotellrommet hans da hun var yngre. Jolie sier hun også «hadde en dårlig opplevelse med Weinstein» som yngre skuespiller og har senere nektet å jobbe med ham. I tillegg har hun advart andre mot å gjøre det.

Tirsdag kveld sa Weinsteins kone Georgina Chapman til magasinet People at hun går fra ektemannen.

– Hjertet mitt gråter for alle kvinnene som har lidd så forferdelig på grunn av disse utilgivelige handlingene. Jeg har valgt å forlate min mann. Min første prioritet er å ta vare på mine små barn, sier Chapman og ber om at familien nå får ha sitt privatliv i fred.

Anklages for voldtekt

Weinstein fikk søndag sparken i filmselskapet han har eid sammen med sin bror Bob Weinstein. Avskjedigelsen kom etter et oppslag i The New York Times torsdag i forrige uke der flere anklaget filmprodusenten for å ha trakassert dem seksuelt opp gjennom flere tiår.

Tirsdag gikk flere skuespillere ut med enda kraftigere anklager. Den italienske filmstjernen Asia Argento sier til The New Yorker at Weinstein voldtok henne flere ganger og at hun ikke turte å gjøre motstand i frykt for at han ville ødelegge karrieren hennes.

En annen kvinne sier at han også voldtok henne, men at hun aldri meldte fra til politiet fordi hun fryktet for at Weinstein hadde så mye makt at det ville føre noe sted.

Harvey Weinsteins talskvinne Sallie Hofmeister sier at «alle anklager om seksuelle handlinger uten samtykke benektes utvetydig av Hr. Weinstein».

– Blir kvalm

Reaksjonene fra filmiljøet i Hollywood har ikke latt vente på seg. Skuespilleren Matt Damon er blant dem som har uttrykt avsky. Han sier at historiene han nå hører fra kvinnene som står fram gjør ham kvalm, og at han synes de er modige som tar bladet fra munnen.

Damon slo gjennom med filmen «Good Will Hunting», som Weinstein og hans bror produserte. Filmen var også Ben Afflecks store gjennombrudd, som også har uttrykt avsky over avsløringene.

Obama-paret

Også USAs tidligere president Barack Obama og hans kone Michelle reagerer.

– Michelle og jeg vemmes av de nye historiene om Harvey Weinstein. Alle menn som fornedrer og undertrykker kvinner på en sånn måte, må stilles til ansvar. Her spiller rikdom og status ingen rolle, heter det i en pressemelding fra paret.

Demokratenes tidligere presidentkandidat Hillary Clinton går også hardt ut mot 65-åringen og sier hun er sjokkert og forferdet. Flere medier har kritisert demokratene for ikke å kommentere saken tidligere. Ifølge CNN har Weinstein donert mye penger til både Obamas og Clintons valgkamper.

Det har lenge florert rykter i Hollywood om seksuell trakassering og undertrykking av kvinner i bransjen. Matt Damon er blant dem som nå går ut og krever at det må skje en forandring og at menn må ta del i dette.