60 år siden Sputnik – starten på romkappløpet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sovjetunionens oppskyting av Sputnik 1-satellitten for 60 år siden markerte startskuddet på romkappløpet mellom Moskva og Washington.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Sputnik 1 ble sendt ut i kretsløp rundt jorden i oktober 1957, som den første satellitten noensinne, skulle det ikke bare illustrere sovjetisk teknologisk utvikling. Det startet også en ny kamp om verdensrommet i den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen.

Sputnik-1 skulle i utgangspunktet ikke bare være en satellitt, men var en del av sovjeternes ambisjon om å utvikle et nytt militærmissil.

– Målet var å bygge en interkontinental rakett som kunne transportere en bombe til ethvert gitt sted på planeten, forteller den nå 97-årige Nikolaj Sjiganov, en av forskerne bak R-7-raketten som sendte Sputnik-1 ut i rommet.

Det ambisiøse målet ble forkastet på grunn av tidspresset sovjeterne følte fra USA, som selv jobbet aktivt med sin romforskning. Sovjetunionen nøyde seg med å utvikle en enkel satellitt som ble klar på bare to måneder.

– Tre timer over midnatt fant vi ut at Sputnik var i kretsløp. Vi drakk ren alkohol for å feire rakettens seier, sier Sjiganov.

Les også: – Den menneskelige erfaringen er nøkkelen