Hopptalent fikk mental hjelp – snuser på OL-tur

Silje Opseth styrer mot OL-tur etter formoppsvinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Silje Opseth styrer mot OL-tur etter formoppsvinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En mental verktøykasse kan ta supertalentet Silje Opseth til vinter-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Holeværingen-hopperen ligger i rute til å få bli med gullhåpet Maren Lundby til Pyeongchang i februar. Nylig satte jenta fra Ringerike personlig bestenotering med 14.-plass i et Sommer Grand Prix-renn i Russland.

Det brygger opp til en knallhard kamp mellom Opseth og Anniken Mork om den andre OL-billetten.

– Silje har kommet lenger i utviklingen, og hopper og trener på et høyere nivå enn Anniken per dags dato. Derfor har vi med Silje som hospitant på A-landslaget. Hun har vært med på alt i hele sommer. 14.-plassen i Russland er et bevis på at noe absolutt skjer. Men Anniken har skrudd til tvinga litt hun også nå etter fjerdeplassen i COC-rennet i Trondheim, sier landslagssjef Christian Meyer.

Opseth er blitt langt tryggere i bakken etter at hun fikk inn Anders Meland fra Olympiatoppen på rådgiversiden.

– Jeg har hatt kontakt med Meland for å finne ut hvilke mentale verktøy som passer best for meg i forbindelse med trening og konkurranse. Rådene handler om hvordan jeg skal klare å akseptere spenningsnivået i kroppen under konkurranse, og hvordan jeg skal klare å være til stede i det jeg skal gjøre når jeg skal gjøre, sier Opseth.

Hun vil ikke dele alle "hemmelighetene" etter oppturen i hoppbakken.

– Men jeg kan bekrefte at det hjalp meg mye under Sommer Grand Prix i Tsjajkovskij, sier 18-åringen.

Vender hodet

Landslagssjef Meyer sier han allerede ser en langt bedre konkurransehopper i stortalentet fra Ringerike.

– Jeg er ikke redd for at Silje skal ta med seg VM-missen til OL. Det var ikke noe særlig der og da under mixed-konkurransen, men det har kommet utrolig mye bra ut av det, påpeker Meyer.

– Silje har følt at hun er en dårlig konkurransehopper, men nå ser vi at nivået har steget betraktelig. Nå har vi økt kvaliteten og nivået på trening, for å kunne forvente at hun tar ut enda mer i internasjonale konkurranser. Hun har fått hjelp til å rette oppmerksomheten riktig under press, sier trønderen.

Slik svarer Opseth på rosen fra sjefen:

– Jeg kan bare si tusen takk. Hele forrige sesong følte jeg at jeg ikke fikk det til i konkurranse, noe jeg kanskje ikke gjorde som følge av tankegangen min. I år har jeg fortalt meg selv at jeg er god til å konkurrere, og da vender jeg hodet mitt til den tankegangen. Når jeg forteller meg selv at jeg kan noe/er god på noe, er det mye lettere å være det også. Jeg tror ikke det er mer komplisert enn det, sier hopptalentet.

Foreløpig er det kun Maren Lundby som er garantert OL-plass. Norge er svært nær to kvoteplasser. Opseth er rangert som nummer 37 i verden, men må inn blant de 35 beste. Mork er også nær der hun ligger på en plass rundt de 40 beste.

Unikt samhold

– Ser du konturene av en OL-tur?

– Nja, jeg vet at jeg har muligheten, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme dit. Etter helga i Russland ser jeg at jeg kan, bare jeg får ut det jeg er god for i konkurranse. Motivasjonen for å gi alt og gjøre gode konkurransehopp fra sesongstart er stor, sier Opseth.

Hun trener daglig sammen med Maren Lundby i Lillehammer.

– Det er en stor fordel, for Silje ser hvor nivået ligger. Hopper Maren bra, er hun med og kjemper om seirer og en plass på pallen. Det ser Silje, både hvordan Maren trener og forbereder seg. Jeg tror ikke hun kunne gått en bedre skole. Det er et unikt samhold mellom dem, sier Meyer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært