Svensk nazitopp pågrepet under demonstrasjon

Her barker svensk politi og nazister sammen i Göteborg.

Simon Lindberg, lederen for Nordiska motståndsrörelsen (NMR), er pågrepet under nazimarsjen i Göteborg lørdag. En nordmann er også pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den utenlandske statsborgeren er pågrepet med hjemmel i den svenske utlendingsloven. Personen skal utvises til Norge, melder svensk politi. Vedkommende ble pågrepet ved en indre utlendingskontroll på jernbanestasjonen i Göteborg.

I forkant av marsjen observerte journalist og forfatter John Færseth, som har fulgt det høyreekstremistiske og nynazistiske miljøet tett, til Dagbladet at han hadde observert 8-10 norske medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Det er nordmenn i første rekke i toget som går nå. Jeg har sett 8-10 nordmenn som jeg kjenner igjen, sa Færseth.

Les også: Sammenstøt mellom nazister og politi i Göteborg

Svensk leder pågrepet

En annen som er pågrepet under nazimarsjen i Göteborg lørdag er Simon Lindberg, lederen for Nordiska motståndsrörelsen (NMR), melder svenske medier.

NMR skriver selv på sine nettsider at Lindberg er pågrepet, melder Aftonbladet.

Polititalsmann Peter Adlersson kan ikke bekrefte hvorvidt Lindberg er blant de pågrepne.

– Vi har pågrepet et antall personer, men jeg har ingen informasjon om de pågrepne, sier Adlersson.

(Saken fortsetter under)

Politiet slår hardt ned på Nordiska motståndsrörelsens (NMR) som forsøker bryte gjennom sperringene. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
Politiet slår hardt ned på Nordiska motståndsrörelsens (NMR) som forsøker bryte gjennom sperringene. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix

Et sted rundt 500 nazister marsjerer lørdag i Göteborg. Tumulter har oppstått underveis, og det er meldt om sammenstøt mellom politi og nazister. Motdemonstranter skal også ha kastet stein mot NMR-tilhengerne.

Les også: Politibusser på vei til nazimarsj – motdemonstranter jubler

– Vil verne om egne folk

En av nordmennene som har møtt opp for å delta i marsjen, er lederen for gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald. Til NRK at sier han de skal demonstrere mot «forbryterne», som ifølge Forwald er «politikerne og mediene, blant andre».

– Vi er mennesker av kjøtt og blod som har en sterk misnøye med systemet, medieklimaet og så videre. Vi vil verne om vårt folk, og vi er ikke redde for å ta til gatene, sier den norske nazilederen som sier demonstrasjonen skal vise at misnøyen blant gruppens medlemmer ikke bare er å finne på Internett.

Til NRK sier Forwald at han håper 1.000 demonstranter kommer til å delta i marsjen. Men på grunn av det han omtaler som hets fra mediene i forkant, mistenker han at en del har blitt skremt vekk.

Les også: Norske nazister på plass i Göteborg

Personvernpolicy