Mistanke om påsatt brann i kattehjem i Tromsø

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

13 katter er døde etter at det begynte å brenne i Dyrebeskyttelsens kattehjem i Tromsø lørdag morgen. Politiet mistenker ildspåsettelse og ber vitner melde seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Kaj Christiansen, innsatsleder i Tromsø brann og redning, omkom 13 katter i brannen. I Nordlys er alle de 13 kattene navngitt av fortvilte frivillige i Dyrebeskyttelsen.

– Folk er sjokk og sorg. Det er jo hjertesaken vår. Folk er veldig engasjert. De bruker fritiden sin på dette. Det går voldsomt inn på de frivillige. Vi skal møtes senere i dag for å gråte litt sammen, sier Hege Gausdal Foshaug, nestleder i styret i Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

Mistenkelig

Politiet i Troms politidistrikt meldte om brannen på Twitter like før klokken 6.30 lørdag morgen. Samtidig hadde det tatt fyr i en carport bare noen titalls meter fra bygningen. Politiet holder dermed muligheten åpen for at brannen kan ha vært påsatt.

– Vi betrakter det som mistenkelig, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen ved Troms politidistrikt til Nordlys.

Utover dagen vil krimteknikere jobbe på de to brannåstedene.

– Vi har sperret av begge brannåstedene. Vi vil foreta rundspørring i området og drive taktisk og teknisk etterforskning, sier Thomassen.

Les også: 13 katter omkom i brann i Dyrebeskyttelsens lokaler i Tromsø

– Sykt

Politiet etterlyser også vitner som har observert noe som kan kaste lys over saken.

Foshaug sier syke mennesker må stå bak dersom brannen er påsatt.

– Min første tanke er at det er noen svært syke folk som gjør sånt mot uskyldige dyr. Det ser ut som at brannen har oppstått på trappa vår. Det er der det har brent mest. Det er røyken som har drept dyrene. De ser uskadde ut der de ligger på plassene sine, sier hun til NRK.

Les også: Krever ID-merking av katter

Bygger nytt

Ifølge Foshaug inngikk Dyrebeskyttelsen i sommer en festeavtale med Tromsø kommune og overtok bygget vederlagsfritt. Planen har vært å bygge nytt hjelpesenter på tomta.

– Vi har mistet det eneste lille samlingspunktet vi hadde. Vi har mista hjelpesenteret vårt. Vi vet ikke hvordan vi skal drive videre. Det er store verdier vi har mistet, både mat og utstyr og teknologi. VI er helt fortvilet, sier hun.

Personvernpolicy