Over 75.000 mennesker evakuert på Bali

En landsbybeboer utenfor den anslåtte faresonen iakttar spent Agung-fjellet på Bali. 75.000 mennesker er foreløpig evakuert grunnet fare for vulkanutbrudd.
En landsbybeboer utenfor den anslåtte faresonen iakttar spent Agung-fjellet på Bali. 75.000 mennesker er foreløpig evakuert grunnet fare for vulkanutbrudd. Foto: Firdia Lisnawati / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesiske myndigheter opplyser at over 75.000 mennesker blitt evakuert fra områder rundt Agung-fjellet på Bali grunnet fare for et større vulkanutbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesiske myndigheter anslår faresonen for et vulkanutbrudd på Agung-fjellet på Bali til å være så mye som tolv kilometer fra krateret. Myndighetene opplyser tirsdag at mer enn 75.000 mennesker er blitt evakuert fra faresonen. Disse har blitt fordelt utover 370 provisoriske tilfluktsleire – dette inkluderer rådhus, sportshaller og familiehjem.

Den internasjonale flyplassen kan bli stengt

Skjelvinger fra vulkanen har pågått siden august i år, og mange har vært forberedt på å måtte flykte. Wayan Merta bor vanligvis i landsbyen Selat, seks kilometer fra vulkankrateret. Han og familien hans var blant de første som evakuerte området.

– Vi har allerede solgt husdyrene våre. Jeg tror at vulkanen kommer til å bryte ut snart, men ingen vet noe sikkert, sier han.

Ifølge en talsmann for myndighetenes kriseberedskap forventes det også at mennesker som bor utenfor den antatte faresonen vil evakuere. I tillegg til de faste beboerne er området tradisjonelt godt besøkt av turister. Indonesiske myndigheter har opplyst at ingen turister skal være i faresonen, men et utbrudd vil trolig føre til at den internasjonale flyplassen på Bali blir stengt i en periode. Agung ligger om lag 75 kilometer fra turistbyen Kuta, og noen turister kan dermed måtte finne alternativ transport hjem fra ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joko Widodo forsikrer at innbyggernes sikkerhet har høyeste prioritet, og han anmoder alle som er i områdene rundt Agung-fjellet til å følge instruksjonene fra beredskapsmannskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

560 vulkanske jordskjelv

Mandag ble det registrert mer enn 560 vulkanske jordskjelv, de fleste av dem nær overflaten. Overvåkingen i området viser at rystelsene fra fjellet øker i styrke, noe som tyder på at magma fortsetter å bevege seg mot overflaten og at et utbrudd kan være forestående. Sist det var vulkanutbrudd på Agung-fjellet, var i 1963. Da mistet rundt 1.100 mennesker livet. Det litt over 3.000 meter høye fjellet spredte aske så høyt som 20 kilometer opp i lufta.

Evakuering av folk fra landsbyer i nærheten begynte i helgen. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har myndighetene varslet turister og innbyggere om å unngå camping og fotturer i en omkrets på 9 kilometer fra krateret.