Senatet sa ja til kraftig hopp på USAs forsvarsbudsjett

Den republikanske senatoren John McCain har vært en av de fremste pådriverne for en kraftig oppjustering av det amerikanske forsvarsbudsjettet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
Den republikanske senatoren John McCain har vært en av de fremste pådriverne for en kraftig oppjustering av det amerikanske forsvarsbudsjettet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Senatet har med stort flertall vedtatt et forsvarsbudsjett på 700 milliarder dollar, noe som er mer enn i noen av årene under USAs kriger i Irak og Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettet ble vedtatt med 89 mot 8 stemmer i Senatet mandag. Budsjettåret starter 1. oktober.

Vedtaket tar ikke hensyn til en rekke innvendinger fra Donald Trump, men presidenten har ikke truet med å legge ned veto mot budsjettet, som har stor støtte både blant republikanere og demokrater. Trump ønsket i utgangspunktet ikke å bruke så mye penger på forsvar og ba om et budsjett på 668 milliarder dollar

Av de i alt 700 milliardene skal 640 milliarder dollar gå til Pentagons kjernevirksomhet, som innkjøp av våpen og trening av soldater, mens 60 milliarder er avsatt til amerikanske militæroperasjoner i utlandet – deriblant Irak, Syria og Afghanistan.

8,5 milliarder dollar skal dessuten gå til å styrke USAs forsvarsevne versus Nord-Korea, som nekter å oppgi sin kjernefysiske opprustning.

De økte bevilgningene bidrar til at Trump kan holde valgløftet om å styrke det amerikanske militæret, som han mener ble sterkt svekket under Barack Obamas åtte år i Det hvite hus.

Den republikanske senatoren John McCain og andre såkalte sikkerhetshauker har vært pådrivere for at militæret skal få langt mer å rutte med.

McCain har blant annet argumentert med at manglende bevilgninger har ført til at flere soldater mister livet under trening og rutineoperasjoner enn i kamp. Nesten 100 soldater har ifølge senatoren mistet livet i ulike uhell siden midten av juli.

Budsjettforslaget ble i slutten av juni vedtatt av en enstemmig forsvarskomité.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden