Alle havnearbeidere får ny tariffavtale

Transportarbeiderforbundet har siden 2013 boikottet Holship for å hindre ansatte i selskapet å losse og laste skip i Drammen havn. Skipet på bildet er Freya fra Heerenveen i Drammen havn i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Transportarbeiderforbundet har siden 2013 boikottet Holship for å hindre ansatte i selskapet å losse og laste skip i Drammen havn. Skipet på bildet er Freya fra Heerenveen i Drammen havn i 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Konflikten mellom havnearbeidere i Drammen og selskapet Holship ble avgjort i Høyesterett i desember. Nå er en ny havnetariffavtale godkjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) og NHO Logistikk og Transport (NHO LT) ble mandag enige om en ny tariffavtale for havnevirksomheter i offentlige og private havner.

Avtalen, som har fått navnet «Havne- og terminaloverenskomsten», erstatter de tre nåværende tariffavtalene for havnene, Rammeavtalen, Sør- og Nord-Norgeavtalen og havnetariffen, skriver Fri Fagbevegelse.

Ulovlig boikott

«Den nye tariffavtalen gir like lønns- og arbeidsvilkår i terminalselskaper og for losse- og lastekontor, og omfatter både faste ansatte, innleide arbeidstakere, midlertidig ansatte og vikarer», heter det i en felles pressemelding fra Norsk Transportarbeiderforbund og NHO Logistikk og Transport.

Den nye tariffavtalen omfatter all virksomhet i havneområdene, og gir mulighet for arbeid 24 timer i døgnet, sju dager i uken i alle årets dager i forbindelse med skipsanløp.

Transportarbeiderforbundet har siden 2013 boikottet Holship for å hindre ansatte i selskapet å losse og laste skip i Drammen havn. Transportarbeiderforbundet (NTF) mente Holship må inngå tariffavtale og binde seg til å benytte NTF-organiserte havnearbeidere, men Høyesterett kom imidlertid i desember til at boikotten er ulovlig.

– LO bøyde av

Bedriftsforbundet sier de er glade for at LO endelig har bøyd av.

– Dette skulle bare mangle, og vi synes det er bra at LO endelig har tatt til fornuften. Fortrinnsretten rammet våre medlemmer og de bedriftene som ikke ønsker å tegne tariffavtale, samt de som eventuelt ønsket å tegne tariffavtale med et annet forbund, sier administrerende direktør for Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen.

– Friheten til å organisere seg etter egne valg er grunnleggende i et fritt og åpent samfunn. Den retten har Bedriftsforbundet og Holship stått opp for i en tre år lang konflikt mot NTF og LO, sier Thommessen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden