FN-etterforskere krever full tilgang til Myanmar

Tilhengere av Aung San Suu Kyi ser på en TV-sendt tale foran rådhuset i storbyen Yangon. Suu Kyi sa blant annet at hun ikke er redd for en internasjonal granskning og forsvarte måten landet takler krisen i Rakhine på. Foto: Thein Zaw / AP / NTB scanpix
Tilhengere av Aung San Suu Kyi ser på en TV-sendt tale foran rådhuset i storbyen Yangon. Suu Kyi sa blant annet at hun ikke er redd for en internasjonal granskning og forsvarte måten landet takler krisen i Rakhine på. Foto: Thein Zaw / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-eksperter krever full og fri tilgang til Myanmar slik at de kan undersøke hva som foregår i de rohingya-bebodde områdene vest i landet. Men Myanmar sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig for oss å se med egne øyne stedene der det meldes om overgrep, sier lederen for en FN-støttet granskningskommisjon, Marzuki Darusman.

FNs menneskerettsråd har gitt kommisjonen i oppdrag å undersøke anklagene om militærets overgrep i delstaten Rakhine vest i Myanmar og dokumentere fakta.

– Det pågår en alvorlig humanitær krise og det krever rask oppmerksomhet, sier indonesiske Darusman videre.

Myanmar har foreløpig ikke villet gi gruppen tilgang til områdene som over 400.000 rohingyaer har flyktet fra i løpet av en knapp måned.

Myanmars representant i FNs menneskerettsråd, Htin Lynn, fastslo tirsdag at denne holdningen står fast.

– Vi mener fortsatt at det å etablere et slikt oppdrag ikke vil være til hjelp når det gjelder å løse det allerede kompliserte Rakhine-spørsmålet som har skremmende utfordringer, sier Htin Lynn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hevder også at militæret ikke bruker overdreven makt mot det han kaller terrorister i Rakhine.

– Proporsjonale sikkerhetstiltak, som kun er rettet mot terrorister, blir iverksatt for å sikre statens suverenitet og for å gjenopprette lov og orden, sier han.

Myanmars leder Aung San Suu Kyi sa i en tale tirsdag at Myanmar ikke frykter en internasjonal granskning, samtidig som hun hevdet at regjeringen gjør alt for å sikre fred og stabilitet i landet.